В сложната геополитическа обстановка България играе важна роля, защото сигурността на европейските граждани започва от сигурността на българската граница.

Разработено е предложение за оперативен общ план на ЕС за защита на нашата външна граница и за допълнително финансиране по отношение на охраната на нашите граници. Това заяви президентът Румен Радев след срещата си с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, предаде БГНЕС.

Обсъдихме и отношенията между ЕС и Турция. Обединихме се, че е изключително важно ЕС да има обща позиция и обща политика спрямо Турция. За нас е изключително важно ние да развиваме добросъседските си отношения с Турция. Повишаването на риска между ЕС и Турция създава най-голям риск за България. Нужна е добра воля от двете страни за намаляване на напрежението. Недопустимо е Турция да се намесва в изборния процес и във вътрешните дела на която и да е държава от съюза, включително България. Затова е нужно наистина координирани и единни действия на съюза за отстояване на нашата независимост, сигурност и достойнство.

Членството ни в ЕС е най-големият гарант за нашето икономическо развитие, просперитет и сигурност. Затова България полага усилия за укрепването на единството на съюза, добави още Радев.