Президентът Румен Радев, в нарушение на Закона за електронните съобщения (ЗЕС), е назначил за втори мандат като член на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Илия Христозов.

Според публикации в медиите от ноември 2021 година въз основа на официални данни от предизборната кампания за президент Христозов е най-крупният дарител на Румен Радев. Като член на КРС той е дал два пъти по 5000 лева и два пъти по 650 лева за преизбирането на Радев за втори мандат.

Щедрият дарител преди да бъде назначен през юли 2019 година за член на КРС първи мандат бе съветник по икономии и инвестиции на държавния глава. Христозов и Радев са рамо до рамо от дълги години, още от Военновъздушни сили (ВВС), съобщава Faktor.bg.

Указът на президента за втори мандат на Христозов е под № 173 и е публикуван в „Държавен вестник“ на 16 юли. Той гласи следното:

„На основание чл. 98, т. 7 от Конституцията на Република България във връзка с чл. 22, ал. 5 от Закона за електронните съобщения

Постановявам: Назначавам Илия Петров Христозов за член на Комисията за регулиране на съобщенията“.

Президентът обаче пропуска ал. 6, от член 22 на ЗЕС. Според нея председателят, заместник-председателят и членовете на комисията се определят след провеждането на открита и прозрачна процедура за подбор.

До момента такава процедура по „подбора“ на Христозов не е организирана нито прозрачна, нито непрозрачна.

През 2018 година президентът Радев призоваваше за „светлина, повече светлина“.

Той е "герой от СРС-та за Деси Радева и Митко Есемеса".

През зимата на 2020 година Христозов стана известен като герой от прочутите СРС-та с Румен Радев, тогавашният шеф на ВВС Цанко Стойков и главният секретар на президентството Димитър Стоянов. СРС-тата бяха публикувани официално от прокуратурата.