Стотици признателни хора се събраха тази вечер в Клисура, за да отбележат заедно 143 години от Априлската епопея.

"Българските земи са пропити с кръвта на плеяда герои, отдали живота си за свободата на България. Има места, които ни карат да вдигнем гордо глава. Едно такова място е град Клисура. Тук започва героичната българска пролет, която след броени дни ще бъде удавена в кръв.



В местността Зли дол Боримечката ще гръмне черешовото топче, а стотици жени, деца, мъже и старци ще загубят живота си. Ще останат някои смелчаци, които ще превърнат града си в история и в път към свободата.



Това каза в словото си президентът Румен Радев. Той е гост на подбалканското градче и утре, когато ще гледа възстановката за Априлската епопея.





Кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов също направи историческа ретроспекция.



„В Клисура е създаден първият революционен комитет. От първия ден местните хора участва заедно – и богатите, и бедните, и децата, и старците, и жените, защото знаят, че нам трябва свобода.



Цяла Клисура тогава се е събудила, но Тосун бей пристига в белокаманения град с 2 000 башибозуци и потушава въстанието. Загиват 400 клисурци. Днес, 143 години след Априлската епопея, да се поклоним пред героите и да си спомним за тяхното велико дело”, каза в словото си карловсковският градоначалник.



За възстановката, в която участват над 130 души, се очаква да пристигнат признателни българи от цялата страна. 

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ