Смъртта на Панде Ефтимов е загуба за цяла България. Отиде си не само един талантлив творец, публицист и поет, но и доблестен човек, чийто живот е пример и морален урок за всички нас. Това написа във Фейсбук президентът Румен Радев.
"Житейският му път отразява нелеката история на Балканите, която пречупи съдбите на хиляди хора, но не сломи силните духом. Нито преследванията, на които беше подложен, нито затворът на тоталитарния режим, в който беше хвърлен заради българското си самосъзнание, можаха да сломят неговия характер.



Той доказа на дело, че подмяната на историческата истина е невъзможна и че лъжата не може да просъществува в съзнанието на просветения. Големият урок, който Панде Ефтимов ни завеща, е урокът по родолюбие. Той винаги ще бъде будител на националната ни съвест и памет. България няма да го забрави!

Поклон пред светлата му памет!", написа още държавният глава. 

Както БЛИЦ съобщи, един от най-големите пазители на българщината в Македония си отиде след продължително боледуване. Тъжната вест бе съобщена от семейството на Панде Ефтимов. 


Панде Сотиров Ефтимов е роден на 15 март 1932 г. в село Претор, Преспанска околия. Внук е на революционера и виден деятел на ВМРО Панде Суджов в Долна Преспа, убит от сръбската жандармерия на 22 март 1927 г. В спомените на Иван Михайлов се твърди, че е убит от свръхдоза морфин, инжектирана му от сръбски лекари, след раняване.  По време на образованието си, както сам казва е учил на български, на албански, на италиански и на сръбски език. Завършва Педагогика и Филология в Скопие през 1956 г.

Заради отказа си да се отрече, че е българин по произход е арестуван през 1957 г. и е в затвор до 1961 г. За втори път е арестуван през 1971 г. и лежи в затвора до 1974 г. Участва в създаването на редица патриотични организации в Македония, както и при формирането на ВМРО-ДПМНЕ през 1990 г. Организатор е на поставянето на паметната плоча на Мара Бунева на брега на река Вардар, на отбелязването на годишнините на Тодор Александров, на подполковник Борис Дрангов и на други български национални герои, родени и свързани с Македония. Активен член е на Българският културен клуб.

Автор е на книги с поезия и разкази. Награждаван е с български ордени и медали. Българското му гражданство е възстановено през 2007 г.