През 1885 година един възкръснал народ взе съдбата си в свои ръце и заличи границите, начертани от великите сили. Берлинският конгрес остави половин България под властта на султана. Съединението поправи тази историческа несправедливост. Това заяви в тържественото си слово по повод 132-ата годишнина от Съединението на България президентът Румен Радев.
„Националното обединение и чистата и свята република са свещените идеали на Апостола,  които 20 век не сбъдна. Съединението е първият бляскав, успешен епизод по трънливия път на модерна България. То продължава и днес да ни учудва и да търсим истината как може само на 7-ата година от свободата българите да се окажат по-зрели, отколкото сме днес, способни да постигат национална цел с един почти безкръвен акт.

В единението е отговорът. С тази дума мнозина спекулират, а вътрешната корист я разяжда отвътре. Затова днес страдаме от разединение и липса на вяра. Нихилизмът не е изход. Изходът е в преоткриването на този стар урок от 1885 година, в гражданската преоценка на всеки един от нас, в личната отговорност, в нашия личен пример”, посочи държавният глава.
 
„Днес по празниците не ни трябват толкова възхвали. Разум ни трябва и почит към смелите, които плащат цената на малодушните. Поклон пред делото им. Да живее свободна и единна България!”, завърши президентът.