21 септември е паметен ден за цяла България, защото точно преди 80 години, след продължителна дипломатическа битка, с умели преговори и без пролята кръв, Добруджа отново влезе в пределите на Отечеството.

Това заяви във "Фейсбук" президентът Румен Радев.

И продължи: 

"21 септември е светла дата, която постави ново начало и в историята на Тутракан.

Още е жив споменът за навлизането на стройните редици на българската конница в свободна Добруджа. Споменът за сълзите на радост от падането на граничните прегради, които разделяха десетилетия добруджанци от техните братя и сестри.

Победата на справедливата българска кауза възроди самочувствието на нашия народ след тежките удари на националните катастрофи и поправи една от най-тежките клаузи на Ньойския диктат. Възстановяването на историческата справедливост премахна и преградата между българския и румънския народ и днес нашето приятелство е стабилната основа за добросъседство и пример за Балканския полуостров.

За нашите предци, съвременниците на тези исторически събития преди 8 десетилетия, и за всички нас Южна Добруджа никога не е била и няма да бъде само географска територия. В нея ние неизменно виждаме национална съкровищница, чието богатство са жълтите поля, смелостта на героите, талантът на поетите и нашето най-голямо богатство – добруджанци.

В този празничен ден пожелавам именно на вас, добруджанци, да продължавате да пишете славния летопис на Добруджа, защото във всяка негова страница са вписани борбите ни за защита на националния идеал и обичта към България".