"На всички международни срещи и форуми, на които представлявам България, моят глас е сред тези, които са за незабавното прекратяване на военните действия в Украйна. За намиране на решение на конфликта със средствата на дипломацията", заяви държавният глава Румен Радев.

Президентът коментира това, по време на участието си в конференцията „Черно море: по-Близкият изток“, организирана от Института за икономика и международни отношения и фондация „Фридрих Еберт“. Ето какво още каза той:

Всеки ден от тази война руши бъдещето на нашата страна и региона. Благодаря на всички дипломати и експерти, които участваха в конференцията „Черно море: по-Близкият изток“, и обсъдиха възможностите Черно море отново да се утвърждава като зона на добросъседство, мир, икономически и културен обмен.

Резултатите от военния конфликт в съседство са дефицит на сигурност и пропуснати икономически възможности, отблъснати инвеститори, туристи, инфлация и непредвидимост. Военният конфликт нанесе тежък удар върху свободата на корабоплаване и навигация в Черно море, чрез които България осъществява голяма част от своя икономически обмен. Редица пристанища бяха и продължават да са блокирани, което има отношение и към развитието на продоволствената криза в Северна Африка и в Близкия Изток.

Тепърва ще се измерват мащабите на деструктивното влияние на военните действия върху икономиката на България и региона, усилено и от енергийната криза, която увеличава риска от деиндустриализация, изнасяне на капитали и отслабване на свързаността и икономическото сътрудничество в Европа.

Изтичането на отложената забрана за внос на петрол от Русия в края на 2024 г. и драстичното повишаване на таксите за преминаване през Черноморските проливи изискват неотложни действия за намирането на алтернативи за доставка на суров петрол и за запазване на възможностите на България за преработка и производство на горива.

Следва да се преосмисли и възможността за възобновяване на проекта за нефтопровод между Бургас и Александруполис за доставка на петрол от Егейско море към България и други страни от Черноморския регион.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук