Дани Каназирева, председател на общинските съветници от „Съюз за Пловдив”, се включва в надпреварата за кмет на града. Кандидатурата <210> ще бъде издигната днес в присъствие на близо 600 гости. Церемонията е насрочена от 18.30 часа в двора на Драматичния театър, пише "Марица".

Това е третият претендент за поста градоначалник, който ще бъде обявен официално. От най-голямата партия ГЕРБ и лично от лидера Бойко Борисов за кмет на Пловдив е предложен областният управител Здравко Димитров.

Кандидатът на ГЕРБ е с богат опит в управлението като кмет на район „Западен”, народен представител и губернатор.

В средите на ГЕРБ коментират, че Здравко Димитров има добри шансове за успех на изборите, защото е диалогичен, широко скроен, познава проблемите на града и работи в тясна връзка както с правителството, така и с професионалните гилдии в Пловдив и областта.

ВМРО и НФСБ пък се обединиха около кандидатурата на бившия кмет, а в момента депутат от „Обединени патриоти” е Славчо Атанасов. На последните местни избори Славчо Атанасов стигна до балотаж със сегашния кмет Иван Тотев. На втори тур дори временно поведе в битката, но я загуби с едва 1400 гласа.

Местната организация на БСП лансира за градоначалник Николай Радев, директор на ЕГ „Пловдив” и общински съветник вече четири мандата. Бившият директор на ОД на МВР Пламен Узунов, който също получи номинация за поста, се отказа, позовавайки се на ангажименти в президентството.

Официално червените кандидати за кметове ще бъдат оповестени на конференцията, която столетницата ще проведе в навечерието на Девети септември.

По традиция на всички избори се наблюдава наплив от кандидати за кметския стол. В Общинската избирателна комисия се регистрират поне 20 мераклии за власт.

Свои фаворити за сградата на пл. "Стефан Стамболов" 1 ще предложат от Демократична България и ДПС. Повечето от партийните централи изчакват началото на септември, когато започва новият политически сезон. Повечето от тях издигат и кандидати за общински съветници.

В партията на Георги Титюков "Кауза Пловдив" също вървят дебати дали да играят за кмет на Пловдив, или само за районите и Общинския съвет.

Изборите ще са на 26 октомври. Засега политолозите предричат балотаж, който ще се проведе на 3 ноември.