Руската компания "Газпром Експорт" е готова да купи 90% от капацитета на "Турски поток" през България, стана ясно след днешното заседание на КЕВР, в което "Булгартрансгаз" поиска одобрение на проекта, предаде БНТ.

Представител на компанията пристигна в България, за да се включи в общественото обсъждане на параметрите по транзита на газ от Турция през нашата страна. Енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че газопроводът ще се строи, само ако държавният оператор осигури нужните средства, като предварително продаде обеми от тръбата за транзит на синьо гориво.

Тя обясни, че проектът е съгласуван с Брюксел. "Булгартрансгаз" поиска от КЕВР да увеличи капацитета за пренос на синьо гориво през България заради бъдещото трасе на "Турски поток'', което ще минава през страната ни. От компанията обясниха, че вече има засилен интерес към тръбата от търговци на газ.

Владимир Малинов, директор на "Булгартрансгаз", обясни: „Беше проявен сериозен пазарен интерес от допълнителен капацитет на изходните точки на нашата газопреносна мрежа с границите на съседните държави. Към този момент считаме, че сме на етапа, в който трябва да се проведе последната обвързваща фаза в рамките на тази процедура е и методиката за определяне на цените при бъдещото разпределение на капацитета“.

„Още преди да е стартирал строежът на българската част от "Турски поток" "Газпром Експорт" е готов да купи 90% от капацитета на тръбата. Това означава, че "Булгартрансгаз" ще бъде с гарантирани доставки от Русия, но ще ограничи възможнoстта за други източници“, допълни той. Министърът на енергетиката коментира, че не се нарушава европейското законодателство, тъй като проектът е одобрен от Брюксел, дори и ако по-големи обеми от тръбата бъдат резервирани само от един търговец. „Това, което искаме ние, което правим, е спазване на европейските правила. Никой не си прави илюзията, че могат да бъдат заобиколени, нарушени или неспазени европейските правила. Стари грешки от предишни проекти не бива да бъдат повтаряни“, заяви Теменужка Петкова.

Представител на "Газпром" пристигна в България специално за заседанието на КЕВР, за да поиска по-ниски такси и облекчен режим при решаване на бъдещи търговски спорове. Дмитрий Грачов - началник-отдел "Логистика" - "Газпром Експорт", заяви: „Предлагаме споровете по бъдещите договори за транзит да се разглеждат в София или в Москва“. Енергийният министър коментира и глобата,наложена на страната ни от еврокомисията за държавен монопол върху газопреносната мрежа.

Теменужка Петкова отново заяви, че "Булгартрансгаз" няма да бъде изваден от БЕХ, нито ще се продават дялове от него. „Тъй като инфраструктурата, която притежава нашият газов оператор, е част от стратегическата инфраструктура на България, пряко свързана с националната ни сигурност, ние не можем да си позволим други действия и стъпки в тази посока, които да поставят под риск нашата енергийна сигурност“, каза още тя.