С бизнеса имаме дългогодишен добър диалог. Понякога има теми, в рамките на които , бизнеса има претенции, които ние мислим, че не са достатъчно основателни. , каза в предаването „Беновска пита” по Канал 3, министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Ясни са тезите на бизнеса за мен, както би трябвало и на г-н Домусчиев, да са му ясни нашите. Цените на енергията са на два типа, за битовите потребители и тези са средно напрежение. Тези с голямото напрежение, купуват електроенергия на други цени. Цените на пазара се определя на търсенето и предлагането. В определени дни и часове, цената за бизнеса е достигнала до 205 лева на мегават часа. Помолих след това и поканих бизнеса да обяснят причините. Това, което се обясни беше, че в определени дни и часове е имало завишени търсения от търговци. Тази година беше приета промяна, цялото количество енергия, която се произвежда над 4 мегават часа, да се продава на българката независима борса , каза още тя.

Националната елект6ричека компания има договори за изкупуване на енергия, има две построени централи и условието за това е било да възвърнат част от тази инвестиция. Предоговарянето или прекратяването на такива договори е сложен и скъп процес. Наети са най-добрите финансови консултанти. Предстоят разговори с тези две американски централи и ще се опитаме да постигнем това, да не се влияят по лош начин на инвестициите категорична беше Петкова.

Марица Изток 2 е основна част от сигурността на страната и не можем с лека ръка да с е откажем от нея. Едно от най-големите предизвикателства пред нея са цените на въглеродни емисии, които скочиха много. Става въпрос, българският енергиен холдинг да подпомага своите дъщерни дружества, а не АЕЦ „Козлудуй” да оправя нещата на ТЕЦ „Марица Изток 2”. Никой няма интерес за създаване на напрежение. Нашата цел е да работим заедно със бизнеса, каза министърът на енергетиката.

Ние направихме актуализация на нашата енергийна система. Това е съвсем нормално, в самата стратегия е предвидена такава актуализация. Съгласно закона се разработва от Министерски съвет, нямаше нищо по-логично да проведем диалог. Това не са решения, които могат да се вземат лесно. Ние самите знаем кой е нашият приоритет- диферсификацията на доставката на енергийните ресурси. Ние работим много активно за изграждането на интерконекторните връзки. Смятам, че „Турски поток”, трябва да завие през България, но за да стане ясно от къде ще мине, ние трябва да спазим всички изисквания на Европейския съюз. Дори „Турски поток” да тръгне през Гърция, те също трябва да спазят правилата, каза Теменужка Петкова относно „Турски поток”.