Олег Дерипаска, руски олигарх от близкото обкръжение на Путин, заяви след речта на президента на САЩ Джо Байдън във Варшава, че светът се готви за идеологическа мобилизация и продължителна война.

Дерипаска осъди войната, която Русия отприщи в Украйна, като нарече действията на диктатора Путин "безумие, което ще опозори бъдещите поколения".

Доскоро бизнесменът се надяваше, че войната ще приключи до няколко седмици, но речта на Джо Байдън, в която президентът на САЩ говори за много по-широкия конфликт между демокрацията и автокрацията, показа, че тя може да продължи много по-дълго.

"В момента от всички страни тече адска идеологическа мобилизация. Всички тези хора се готвят да воюват в продължение на няколко години. Изглежда, че всички страни безразсъдно се готвят за дългосрочна война, която ще има трагични последици за целия свят", каза Дерипаска.

Припомняме, че след като Русия нахлу в Украйна, Олег Дерипаска беше подложен на санкции, тъй като е член на най-близкото обкръжение на руския президент Владимир Путин. Заедно с него под санкции попаднаха и други олигарси, които един след друг осъдиха действията на Русия в Украйна.

По-специално Олег Тинков, Олег Дерипаска и Михаил Фридман не подкрепиха войната, която Путин отприщи в Украйна.

"Това е немислимо и неприемливо! Държавите трябва да харчат пари за лечение на хората, а не за война", казва Тинков.
От своя страна Европейският съюз наложи санкции срещу близкото обкръжение и пропагандаторите на руския президент Владимир Путин.