Така с националния празник 3 март народните избраници събират шест почивни дни и ще дойдат на работа за извънредно заседание. Хамид Хамид от ДПС предложи на управляващите да преосмислят и да не отлагат петъчния парламентарен контрол, криейки Бойко Рашков от питания към него.

Докато депутатите обсъждаха промени в Закона за училищно и преучилищно образование, парламентарният шеф Никола Минчев си погледна часовника, с което даде знак, че времето напредва. А той обмисля да пусне депутатите повече дни почивка, които те да слеят с националния празник.

Минчев уточни, че пет парламентарни групи са поискали да не се провежда заседание в петък, когато има парламентарен контрол, който да остане за вторник 08.03.2022 година, когато се свиква извънредно заседание.

Той ще включва и БЛИЦ контрол, на който парламентарните групи ще задават въпроси на Кирил Петков и неговите вицепремиери. Минчев уточни, че от министерски съвет са свободни във вторник и ще се явят пред депутатите.Предложението на председателя на парламента Никола Минчев бе подложено на гласуване, с което се видя, кои партии са поискали да се слеят дните до извънредното заседание.


Против бяха депутатите на ДПС и трима от ГЕРБ-СДС, а по трима депутати от ГЕРБ-СДС и Има такъв народ гласуваха "въздаржал се" за цвят.

Хамид Хамид  припомни, че всяка първа сряда на месеца е денят на опозицията, а предложенията влизат в дневния ред без да се гласуват. 

"С обявяването на вашето решение казахте, че има консенсус, г-н председател, а такъв няма. Какво е извънредното в случая, че трябва да отменяме парламентарния контрол. Да не би причината да са тези въпроси, на които трябва да отговаря министър Рашков в петък" - обърна се Хамид Хамид към Никола Минчев.

"Вие така и така сте го скрили като последен министър, който отговаря. И много добре знаете, че няма да му дойде реда, затова се застраховате още един път. Искате да скриете човека, който по времето на две кампании си позволи да влиза в домове на инвалиди".

Хамид продължи, че полицията си е позволила да влезе в дом на жена, на която и предстояло операция от рак на гърдата. Жената е на легло, а в дома и са влезнали униформени с пистолети и автомати.

Депутатът на ДПС обвини Минчев в методи на "палзящия фашизъм", които приличат на приомите на Държавна сигурност.

"Много бързо се изморихте колеги.Това ли е промяната? Това го правиха от ГЕРБ. Сега излезте и кажете и ние правим като тях. Просто сте БЕТА версия, колеги" - продължи да недоумява защо 4 март няма да е работен за парламента Хамид Хамид.

Той неприе и сливането на дните да е заради оправдаване на транспортните разходи, който се покриват от Събранието.

Никола Минчев направи реплика на изказването с думите, че нищо не се отменя "предложено е, залата решава", завърши той.

 Станислав Анастасов от ДПС настоя за повече отговорност и се присъедини към искането на Екатерина Захариева от ГЕРБ да се проведат комисиите в НС и Блиц- контрола в тях.

 "Не може на нас да ни е удобно, което за българските граждани не е позволено. Те в петък ще бъдат на работа" - припомни той на "консенсуса".

Анастасов не е съгласен с това, че има война в Украйна, а парламентът ще почива шест дни.