Бойко Борисов беше министър-председател на два кабинета – в периода 2009 г. – 2013 г. и 2014 – 2017 г. Така той се разписа по уникален начин в българската история. Днес той ще предаде премиерския пост на проф. Огнян Герджиков. Борисов предава властта предсрочно за втори път на служебен премиер. През март 2013 г. той беше заменен от Марин Райков.

Първият мандат


През 2009 г. Бойко Борисов започва първия си управленски мандат с рекорден рейтинг и близост с народа.

Най-голямата гордост, с която Борисов иска да бъде запомнен е строителството. Един строеж обаче остана нереализиран – въпреки че беше основна тема в говоренето на премиера - АЕЦ „Белене”.

Опонентите му го упрекваха, че сменя мнението си всеки ден.

Борисов ще запише името си в историята и като първия български премиер, за когото стана публично известно, че е подслушван. Това стана известно покрай скандала „Мишо Бирата”.

Друг проблем, с който се сблъска премиерът, беше оценката на международни организации, че медиите в България не са свободни, а журналисти са в смущаващо близки отношения с властта. В сайтове се появиха есемеси, онагледяващи общуването между Борисов и журналисти.

Въпреки натоварената си програма Бойко Борисов не изостави спорта. Премиерът се отличи като най-възрастният футболист в българското футболно първенство.

А Бистришките тигри, както наричат съотборниците на Борисов, се оказаха пасажери на правителствения самолет. И това разкритие вкара Борисов в следващ скандал – парламентарна комисия разследваше как премиерът е използвал правителствения Авиоотряд 28.

През зимата на 2013 г. Борисов сдаде властта след високата цена на тока.

Вторият мандат

Вторият мандат на Бойко Борисов започна с тежки преговори – с кого ще управлява. Трябваше да осигури мнозинство в парламента.

В крайна сметка се коалират с Реформаторския блок, а Патриотичния фронт и АБВ станаха партньори, но без коалиционно споразумение.

В началото на 2015 г. от правителството си тръгна вътрешният министър Веселин Вучков. Отношенията между Борисов и Вучков се провалиха заради различия – дали Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев да продължат да оглавява професионално МВР и ДАНС.

А заради различия в разбиранията за съдебна реформа Борисов се раздели с правосъдния министър Христо Иванов и с подкрепата на лидера на ДСБ Радан Кънев.

Борисов остана без подкрепата на Кънев, но получи от него един тъмносин министър – министърът на здравеопазването Петър Москов, който остана в кабинета до края на мандата.

Борисов отстояваше и решенията за реформи на здравния министър Петър Москов.

След скандал със съдържанието на учебниците от кабинета си тръгна образователния министър Тодор Танев, който беше от квотата на РБ.

Не мина без скандал и около обществена поръчка за луксозни джипове за горските стопанства в Сливен, Благоевград, Смолян. Твърдеше се, че с тях ще се ще развива ловният туризъм и ще возят шейхове.

Седмици, след като са купени с публични средства от бюджета на стопанствата, джиповете тайно напускат стопанствата и отиват в гаража на НСО с официален мотив, че трябват за европредседателството на българия през 2018 г.

Кадри показаха, че премиерът Бойко Борисов лично управлява една от колите на различни официални събития. След репортажа на bTV премиерът поиска джиповете да се върнат на предприятия.

„И ако вие искате да ме изкарате като пушечно месо в небронирана кола – добре, ще поема и този риск. Обещавам, когато следващия път стана премиер, ще бронирам една лада „Нива” и ще се возя с нея”, закани се Борисов, с което даде заявка за трети мандат.
Източник и видео: bTV