Пред Елисейския дворец в Париж френският президент Еманюел Макрон и съпругата му Бриджит посрещат лично всеки един от световните лидери, пристигащи за честването на 100 години от края на Първата световна война. Въпреки че във френската столица се лее обилен дъжд, държавният глава и първата дама не отстъпиха от официалните си задължения.
 
Париж е домакин на главните тържества, посветени на 100 години от приключването на Първата световна война /1914-1918 г./. На 11 ноември 1918 г. Германия подписва примирие със страните от Съглашението, което слага край на световната касапница. В 11.00 часа местно време – в минутата, когато е прозвучал сигналът за примирие – ще започне мемориалната церемония пред Триумфалната арка.


 
На нея ще присъстват държавните и правителствените глави на страните-участнички в конфликта, президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин, а също така ръководителите на международни организации.
 
В парижкия музей "Орсе" президентът Радев се видя с Тръмп, но погледите бяха насочени към... Деси Радева (СНИМКИ) 

По време на церемонията символично ще бъде запален Вечният огън на гроба на Незнания войн, намиращ се под сводовете на Триумфалната арка. Реч ще произнесе домакинът Еманюел Макрон. След това той ще даде официална закуска в своята резиденция в чест на високите чуждестранни гости.
 
България е представена от президента Румен Радев, който вече пристигна заедно със съпругата си Десислава.
 
През втората част на деня в изложбения център Гранд-ал в парка Ла-Вилет ще се открие Парижкият форум на мира. В него ще участват държавните и правителствени глави, ръководителите на неправителствени организации.

Гореща информация за резултатите от срещата Тръмп -Макрон: Двамата лидери са се споразумели за ...
 
Участниците във форума ще бъдат поздравени от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Срещата има за цел да представи нови предложения, които да намалят напрежението в света. Милиони загинали Първата световна война отне живота на 18,6 милиона души, включително на 1,7 милиона – във Франция, на 2,4 милиона – в Германия, 3,3 милиона – в Русия. В последния ден на този грандиозен конфликт са убити и изчезнали 11 хиляди души.
 
Вчера френският президент Еманюел Макрон и федералният канцлер Ангела Меркел откриха в Компиенската гора, намираща се на 80 км северно от Париж, мемориална дъска в памет на примирието, сключено през ноември 1918 г. и сложило край на продължилите повече от 4 години бойни действия. Актът за примирие е подписан на 11 ноември в 5 часа и 10 минути във вагона на маршал Фердинанд Фош. Военните действия са прекратени след шест часа – в 11.00 часа.
 
Превод: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!