Пътуването с военнотранспортния самолет "Спартан" е малко по-шумно, но меко. Самолетът може да лети на максимум 9000 метра височина, а максималната скорост, с която може да се движи е 600 км/ч.
Военнотранспортната машина „Спартан“ няма нищо общо с лукса на останалите самолети. Обикновено транспортира военна техника или пък се използва за парашутни скокове и други специални мисии. Интериорът му е по-семпъл и направен така, че лесно да може да се променя съобразно мисията. При пътнически полети в Спартана могат да се наредят максимум 60 седалки. 
 
Разстоянието от София до Брюксел е около 1800 километра. С "Еърбъс"-а и "Фалкон"-а това разстояние се прелита за около 2 часа. Спартанът обаче е по-тромав и ще го вземе за 3 часа при максимална скорост.
 
Според производствените характеристики на всеки самолет, еърбъсът харчи най-много – 5 литра гориво на километър полет. Спартанът – 3 литра на километър, а фалконът – 2 литра. Тоест от София до Брюксел най-скъп би бил полетът с еърбъса, тъй като ще изгори 9000 литра, докато за същото разстояние разходът на спартана ще е 5400 литра, а фалконът – само 3600 литра.
 
Очевидно е, че най-евтиното пътуване предлага малкият правителствен фалкон. Конкретно за тази визита обаче, той отпада като вариант, тъй като е прекалено малък за делегацията на Радев. Затова вероятно е предпочетен полета със „Спартан“.

Разходът на гориво е почти два пъти по-малък, заяви по Нова тв бившият главен авиоинспектор Ангел Борисов. "На всяка крачка започват да се търсят кусури. Бойко Борисов също използваше "Спартан, но никой не го коментираше", каза още авиоекспертът.