"За да има редовно правителство, то трябва да бъде стабилно. Не може да се даде цялата власт на 37 души, колкото са депутатите на "Продължаваме промяната" (ПП). Ние сме 69 народни представители, "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) са 64. 

За да може да има стабилно мнозинство, то трябва да подкрепя политики и действия на изпълнителната власт, които да са обществено полезни и приемливи за каузите и идеологиите на отделните партии. Трябва да се изведат големите задачи пред България. 

За да има редовно правителство, трябва да бъдат излъчени експерти, които да са взаимноприемливи и за двете парламентарни групи - и на ГЕРБ-СДС, и на ПП-ДБ, че могат да свършат задачите, които ще им бъдат възложени", това заяви депутатът от ГЕРБ Деница Сачева.

Тя отново подчерта, че "преговорите са замразени, а не прекратени, защото пред страната има важни задачи, които не могат да бъдат решени без редовно правителство".

"Трябва да бъде зачетен вотът на българските избиратели. Трябва да се даде възможност политическите страсти да се уталожат и да има ясни разговори какви ще бъдат основните задачи пред едно редовно правителство с ограничен мандат - ПВУ, Шенген, еврозона, по-плътна евроинтеграция на страната. 

Те трябва да бъдат изпълнени от хора, които имат нужните качества да го направят.

Това са нашите условия. Ние даваме възможност на ПП-ДБ да преосмислят позициите си към момента. Очакваме да чуем какво е общото мнение на ПГ на ПП-ДБ, а не единствено и само отделни гласове от ПП", обясни Сачева пред БНР.

По думите й, когато се говори за големите политически задачи пред България, Мария Габриел е човекът, "който има както капацитета, така и подготовката, контактите и политическите качества, за да ръководи изпълнението на тези задачи".

Според нея Габриел трябва да е първият ротационен премиер на страната.

"Не сме си представяли нито мащаба, нито начина, по който ПП си представят да упражняват властта", каза тя и уточни, че по време на преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ не се е говорило за неща, които се чува на записа на ПП, че са обсъждани:

"Нито се е говорило за това, че ще се правят мащабни чистки в държавната администрация, нито се е коментирало това, че няма значение как ще се упражнява властта - законно или незаконно.

Служби, посолства - всичко това, което чухме, за нас беше потресаващо. Това бяха едни скандални факти, които бяха изнесени".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук