От днес влиза в сила обещанието за 6,7% увеличение на минималната пенсия и така тя става 250 лв., което ще струва на държавата около 440 млн лева. Над два милиона и 90 хиляди пенсионери ще получат увеличение на размерите на получаваните от тях пенсии или добавки.

В резултат на осъвременяването и на увеличенията се очаква средният размер на пенсията да бъде около 420 лева. Таванът на пенсията остава 1200 лева, като около 25 000 са пенсионерите, които взимат този таван.

Това сподели в телевизионно интервю министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

,,Кризата, която беше внезапна, ощети средствата в професионалните фондове, загубите са за около 685 млн. лева. За момента ще бъде трудно наваксването. При всички положения ще търсим вариант хората да не са ощетени'', каза още социалният министър.

Относно твърденията, че реалната бройка на безработните у нас се прикрива тенденциозно, министър Сачева подчерта, че подобно нещо няма как да се случи, тъй като данните за безработицата може ясно да се видят на страницата на Агенцията по заетостта.

Абсурдно е да се говори, че безработицата се укрива. Това е някаква теза на троловете, които избягвам да слушам и следя, посочи тя и допълни, че през последните седмици повече хора намират работа, отколкото губят.

По отношение на мярката 60/40 Деница Сачева съобщи, че днес предстои на заседание на кабинета да бъде приет новият дизайн на мярката, която ще разшири своя обхват на действие и чрез нея ще бъдат подпомогнати лекарите по дентална медицина, частните градини и частните ясли.

Благодарение на тази схема запазихме около 150 000 реални работни места и бяха подадени 17 000 заявления за около 300 000 работници и служители. Настоящите подобрения по мярката 60/40 ще ни позволят до 30 септември да запазим около 300 000 работни места, отбеляза още социалният министър.

,,Законът за социалните услуги вече е в сила и той действа, като е поет ангажимент да бъдат направени подобрения по някои от членовете му. Има подадена жалба от БСП в Конституционния съд, според която въпросният закон е противоконституционен, но съдът още не се е произнесъл.

Според обаче мотивите в жалбата са неоснователни и няма нищо противоконституционно в Закона за социалните услуги'', завърши министърът на труда и социалната политика.