Историкът Божидар Димитров направи първия си коментар относно кандидатурата на ГЕРБ пред медията ни. Той е сигурен, че двойката, която ГЕРБ издига, е възможно най-добрият избор и безспорни победители в бъдещите президентски избори. Вижте какво още каза той по темата.
- Г-н Димитров, какво е мнението Ви за кандидатурата на ГЕРБ? Цецка Цачева и Пламен Манушев ли бяха най-добрият избор на партията?
 
- Мисля, че кандидатът на ГЕРБ е много успешен. Ако, например двамата кандидати бяха кметове, за тях винаги могат да се намерят някакви компромати, истински или измислени. За Цецка Цачева мисля, че в оставащия месец не може да се извади нито едно черно петно, тъй като никога не е била кмет, никога не е била в изпълнителната власт, заместник-министър или министър. От тази гледна точка не би трябвало да очаква атаки.

Що се отнася до вице-президента, като всеки офицер и адмирал Пламен Манушев  вероятно няма да позволи нито един патриот на ГЕРБ да отиде в някоя от другите формации, специално към Патриотичния фронт. Така че мисля, че е много добър изборът. Очевидно, дългото мислене на Бойко Борисов е довело до един добър резултат.
 
Вярвам, че Цецка Цачева ще се справи със задачата да бъде президент. С известна доза цинизъм, казвам, че все пак няма с какво толкова да се справя. Едно от лошите неща в нашата конституция е, че българското президентство няма практически никакви функции.
 
- Кой виждате като най-голяма конкуренция на ГЕРБ?
- Най-голяма конкуренция ще бъде двойката Красимир Каракачанов и Явор Нотев. Противно на мнението, че БСП ще успее да се добере до балотаж. Не мисля, че изобщо ще има балотаж. Мисля, че Цецка Цачева ще спечели на първи тур, тъй като предизборната кампания няма да бъде особено ожесточена, а дисциплината в ГЕРБ е пословична. Тя направо е равна на дисциплината на БСП преди 20 години, когато и магаре да беше изкарало БСП, щеше да бъде избрано.
 
- Защо смятате, че генерал Радев няма да успее да стигне до балотаж?
- Защото разцеплението в лявото пространство е невероятно. По моя преценка те надминаха и едновремешното СДС. Има пет кандидата на лявото пространство, което и без това не е толкова голямо, които взаимно ще си изтеглят електората, защото всеки един от петте кандидата на левицата ще има по няколко десетки хиляди гласа.
 
- Коя политическа партия, според Вас, би подкрепила ГЕРБ?
- Не знам. Ако трябва да бъдем честни, на тези избори не избираме една пълноценно функционираща институция. Както казах, българското президентство е лишено от каквито и да е било функции, освен протоколни. Реално, президентът може само да говори по определени въпроси и нищо повече и налага вето на някои закони, което вето има трайност две седмици. Така че, по-скоро това е премерване на силите, с оглед на бъдещите парламентарни избори, каквито и да бъдат те - извънредни или редовни.

Ако бях на мястото на Бойко Борисов, при един успех на президентските избори, аз бих направил едни извънредни избори, за да се отърва от някои формации, които по-скоро му пречат отколкото са му съюзници, макар и формално.

- Бихте ли назовали конкретно кои са те?
- Реформаторският блок и АБВ. Полза от тях няма никаква, напротив.
 
- Мислите ли, че дърпат ГЕРБ назад, повече отколкото помагат?
- Те не дърпат ГЕРБ назад, те направо спъват работата в правителството. Със своите мижави проценти подкрепа, не са от най-добрите в гарнитурата на ГЕРБ наречена българско правителство. Спъват много проекти. По-добре ще бъде без тях. 

Интервю на Никол ИВАНОВА