Потресаващ скандал разтресе като пластичен експлозив служебното правителство на Герджиков. Серията от скандални назначения на областни управители достигна своя връх с това на агента от бившата Държавна сигурност Николай Йоцов за шеф на Велико Търново, научи БЛИЦ.
Информацията за компрометираното минало на Йоцов гръмна в медиите през 2013 година. Тогава средствата за осведомяване публикуваха пълния списък с кандидатите за народни представители, които са сътрудничили на ДС.

Измежду 143-мата кандидат депутати с картончета лъсна и Николай Йоцов. 

Стана ясно, че той е кандидатствал за народен представител от 4-ти Многомандатен избирателен район Велико Търново, в листата на ПП „Нова алтернатива“.

Лидер на тази партия е Николай Цонев - военен министър от правителството на Станишев. При парламентарния вот през 2013 листата на „Нова алтернатива“ е събрала 530 гласа във Великотърновска област, показва справка в ЦИК. 

Новият великотърновски губернатор е бил кандидат за народен представител и през 2015 г., но този път за общински съветник и вече с листата на БДЦ. Това е преименуваната партия „Лидер“ на бизнесмена Христо Ковачки, в която се преляха част от хората на Бареков.

Йоцов е бил втори в листата на БДЦ, като е събрал 55 преференциални гласа. Общият брой гласове за търновската листа на Ковачки тогава бил 236, в това число 3 невалидни бюлетини, сочат данните на ЦИК.

Смешната подкрепа на Йоцов не му пречи днес да бъде назначен за областен управител на града с личната благословия и подпис на Герджиков.

Скандали ознаменуваха и назначенията за губернатори на Враца, Благоевград и Хасково (виж подробности в още по темата).

Предстои да разберем какви нови скандални персони ще натика Герджиков във властта през следващите месеци!

Ивайло КРАЧУНОВ