Удари под кръста, сложни политически договорки и успех на ГЕРБ на балотаж прогнозира математикът и експерт по изборно законодателство проф. Михаил Константинов. Той даде специално интервю за Информационна агенция БЛИЦ, в което предупреди, че заплахите за страната ни идват отвън.
- Проф. Константинов, може ли вече да се правят прогнози за предстоящите президентски избори?
 
- Ако всичко се развива в рамките на нормалното и ако не се случи чудо, кандидатите на ГЕРБ и на БСП ще се явят на балотаж. Той ще е на 30 октомври и ще бъде спечелен от ГЕРБ. Правя изводите на базата на съществуващите нагласи на обществото. Освен това референдумът, иницииран от Слави Трифонов, който ще се проведе едновременно с президентските изори през есента, ще се провали – на първия тур няма да излязат 3,5 млн. българи да гласуват.
 
- Двете политически сили, които вероятно ще стигнат до балотаж, самостоятелни кандидатури ли ще имат?
 
ГЕРБ със сигурност ще се явят самостоятелно, винаги така правят. Вероятно и БСП също. Но между първия и втория тур ще има прегрупиране както вдясно, така и вляво. Те ще успеят да увеличат електората си. Според мен най-естественото нещо е вдясно да се създаде Европейска народна партия, а вляво да има обща кандидатура Партията на европейските социалисти. Това обаче няма как да стане, защото малките партии ще трябва да подкрепят големите.
 
- Реформаторите ще успеят ли да се договорят за обща кандидатура?
 
- То оставаше да имат и две кандидатури.
 
- Какво е мнението Ви по „казуса Първанов”?

- Аз не съм юрист, но смятам, че Първанов не може да се кандидатира за трети президентски мандат.
 
- Можете ли да направите прогноза за имената, които ще бъдат издигнати като кандидати за президентския пост?
 
- На този етап – не. Защото сега нито ГЕРБ ги знаят, нито БСП. А не мога аз да посочвам, нали видяхте какво стана, когато Радан Кънев посочи Плевнелиев. Мога да ги посъветвам това да са хора достойни, които съвестно да изпълняват функцията на държавен глава, да стоят добре на мястото си. България заслужава добри управници, за да почне и тя да се оправя.
 
- Очаквате ли да има удари под кръста по време на предизборната кампания?
 
Удари под кръста винаги има. И то не само у нас. Погледнете американската кампания, нашата едва ли ще е по-добра. Макар че ние се държим по-прилично от американците. Трябва да знаем, че заплахите за България идват отвън. Например бежанците, терористичната заплаха, предстоящият референдум във Великобритания. Смятам, че Европейският съюз трябва да се промени. Ако продължава да се държи по този начин и на друга държава ще й хрумне да излезе от съюза.
 
Едно интервю на Яна АТАНАСОВА/БЛИЦ