Чували ли сте за Диана Димитрова? И аз не бях. Обаче 4 324-ма души не само че са чували за нея, но и са й гласували доверие, че може да бъде  президент на България. За нея се знае, че е учителка и е била част от „Новото време” и че има амбиции да оглави нацията.
Диана Димитрова се нареди в списъка с аутсайдерите кандидати за президент. Тези, които получиха под 1% на вота вчера.



Тя обаче нямаше предварителни заявки за голям резултат и дори не стана ясно защо влиза в надпреварата. За разлика от много други, които декларираха, че отиват на балотаж, но надеждите им бяха попарени.

Дали е изненада, или – не, но най-малко гласове е събрал Бисер Миланов, познат с прякора Петното. При преброени почти 96% от бюлетините той събира едва 3 070 гласа, или 0,08%. Човекът, който се радваше на голямо медийно внимание дори и зад решетките, не успя да мобилизира избирателите.

Преди малко той сам публикува във Фейсбук декларация, че се чувства все по-силен и че няма да се откаже. По думите му за него са гласували 5000 души, твърдение, което се разминава с около 2000 гласа от посоченото на официалния сайт на ЦИК. Миланов е категоричен, че няма да се откаже. Дето се казва: Успех!



Дали ще се откаже от политическа кариера, или – не Николай Банев, само той си знае. Но бизнесменът заема почетното второ място отзад напред. С 900 гласа повече от тези на Миланов и 8 гласа под третия в печалната класация – енерготерапевката Йорданка Колева - Рубин. Тя изготви толкова дълга програмна реч, че дори не можа да я научи наизуст, а я четеше от листчето си в предизборни студия. Който я разбрал, разбрал, другите явно не са гласували за нея.

Що така, бе хора, не желаете да подкрепите известните ни бизнесмени? И ги забутвате в пета глуха. Въпреки обещанието на Банев да прекрати геноцида над пенсионерите, болните и педагозите. Учителката Диана, за която никой нищо не беше чул, изненадващо спечели неколкостотин гласа повече от Банов.

Някъде там, в дъното на печалната класация останаха Александър Томов, който получи малко над 9000 гласа, въпреки твърденията, че има ясна формула как да вдигне доходите на най-бедните. Господин Тонев – за тези, които не са разбрали – Господин е първото му име, пък обеща война на олигархията. Знае ли Тонев що е то олигархия, не стана ясно, не се разбра и коя точно е президентската войска в тази битка и може би затова човекът изостана в надпреварата.

Някъде там е и Кемил Рамадан, който си призна по време на кампанията, че ще разчита основно на подкрепа в Кърджалийско и Родопите, защото е един от тях.

С отвлечени послания в надпреварата участва и Пламен Пасков, за когото се разбра, че носи в себе си 10-те божи заповеди и знае какво трябва да се направи. Ако някой е разбрал идеите му, поздравявам го, аз лично нищо не разбрах.

Сред аутсайдерите едни гърди напред дръпна Димитър Маринов – Митьо Пищова, който добре си знае, че кюфтетата и кебапчетата вършат перфектна работа на избори. А ситият стомах е най-точната мотивация.
Икономистът Румен Гълъбинов и депутатът Велизар Енчев също не можаха да съберат един процент, въпреки обещанията да стигнат до балотажа и се подравниха до Митьо Пищова.



Ама той остана най-разочарован и дори заплаши, че ако в 14-дневен срок не му признаят гласовете и не касират изборите, ще си вдигне дървена бесилка и ще висне на нея със страшна сила. Пищовчето - шоуто продължава. 

Над 26 000 души подкрепиха Жорж Ганчев, който също е готов винаги да направи шоу, но и той не можа да прехвърли заветния процент и достигна едва 0,76%. Дето се вика, човек винаги може да се кандидатира за президент и пети път. 

Сред аутсайдерите ръката може да си стисне Татяна Дончева, която отчете завидния резултат от 1,68%. Укротителката на вълци /виж предизборния й клип/ не можа да накара хората да задраскат нейния номер в бюлетината. Явно не всички избиратели се идентифицират с образа на овцата.



В състезанието за “Баща на нацията” някои откровено признават, че просто искат да са част от шоуто, и сами определят участието си като цирк. Стана ясно кой е последен в редичката.

То и няма как да е другояче, все един ще остане на опашката. Поздравления за смелостта. Айде сега разкажете на родата що така сте останали неразбрани от този народ, чиято глава не ще да уври! 

И ако близките са ви казали, че можете, след пет години заповядайте отново!

Дето се вика и тогава ще трябва да има последни.

Яна АТАНАСОВА, БЛИЦ 

ОЧАКВАЙТЕ В БЛИЦ РЕЗУЛТАТИ, КОМЕНТАРИ И АНАЛИЗИ ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ И РЕФЕРЕНДУМА