България очаква да се търсят възможности за отпадане на визовия режим за българи, въпреки, че след срещата на външния ни министър Ивайло Калфин с американския държавен секретар Хилъри Клинтън във Вашингтон стана ясно, че няма възможност България да влезе в Програмата за безвизови пътувания на САЩ, тъй като срокът й изтича през лятото.
Американският държавен секретар Хилъри Клинтън заяви, че очаква да работи с България като страна сред близките съюзници на САЩ.

"Имаме възможността да обсъдим задълбочено въпроси, които са от голямо значение и за България, и за САЩ, но и в глобален, и в регионален мащаб," заяви Клинтън.

По въпроса за отпадането на визите министър Ивайло Калфин коментира, че още доста усилия ще трябва да бъдат положени.

"Поставих въпроса, че като близки съюзници в редица дейности нашето очакване ще бъде да се търсят редица възможности, включително законодателни, за решаване на този въпрос в максимално кратък срок, като имаше разбиране, мисля, на аргументите. Това за нас е приоритетна тема. Ние ще продължим да настояваме за нея," посочи българският външен министър.

И макар че темата с пиратските отвличания край Сомалия не беше в дневния ред на въпросите, които двете страни планираха да сложат на масата, събитията от последните дни я изведоха на преден план. Позицията на Хилъри Клинтън и на Ивайло Калфин е, че при подобни обстоятелства двете страни трябва да си сътрудничат максимално.

Първите дипломати на двете страни обсъдиха и това как България и САЩ се справят с финансовата криза, като Клинтън е предложила помощ, ако на страната ни е нужна. Въпросите за енергийната сигурност и диверсификацията на енергийните източници също бяха поставени по време на разговорите. Клинтън изрази подкрепа за южния енергиен коридор и се обяви против упражняването на монопол в сектора./БНР