След като турският президент Реджеп Ердоган заплаши, че ще затвори военните бази “Инджирлик” и “Куреджик” за американските войски, поне пет транспортни самолета на ВВС на САЩ излетяха от авиобаза на “Инджирлик” за един ден, пише pogled.info.

Един супертежък транспортен C-5M “Галакси”, три тежки транспортни самолета C-17A “Глоубмастър” и транспортно-пътнически самолет C-40B напуснаха въздушната база за едно денонощие.

В неделя, 15 декември, президентът Ердоган обяви, че Турция ще затвори възможността американските военни да използват базите, ако САЩ наложат санкции срещу Турция за закупуване на руските системи за ПВО С-400. По-рано турският външен министър Мевлют Чавушоглу направи подобно изявление.

В отговор на изявление на турския президент, Пентагонът обяви, че американската армия присъства в Турция само с разрешението на правителството ѝ  би искал да поддържа конструктивни отношения, важни за САЩ с Турция.

Според някои сведения 50 американски ядрени бомби B61 се съхраняват в авиобаза “Инджирлик” в Турция. През октомври The New York Times съобщи за плановете на американските военни да ги извадят оттам.