Анкара предупреди САЩ, че тяхна ключова военновъздушна база може да се окаже в рискована ситуация с оглед влошаването на отношенията между двете страни, отбелязва Voice of America, цитирано от „Фокус“.
 

Използваната десетилетия наред от САЩ военновъздушна база в Инджирлик има не само военно значение, но и подчертава стратегическите отношения между двете членки на НАТО.
 
„Започнали сме процеса по вземане на ответни мерки и те може да са свързани с Инджирлик, Кюречик (където е базиран американски радар) или други въпроси“, предупреди турският външен министър Мевлют Чавушоглу Вашингтон.
 
„Ако Америка продължи с негативните стъпки към нас, ако има още санкции, ще имаме отговор на тях“, добави Чавушоглу.
 
Миналия месец турският президент Реджеп Тайип Ердоган отправи подобна заплаха, свързана с базата в Инджирлик по време на дискусия с американския си колега Доналд Тръмп. Това се случи в междинен разговор между двамата по време на срещата на високо равнище на страните Г-20 в Осака.
 
Закупуването на руските зенитно-ракетни комплекси С-400 противоречи на акта за контриране на американските противници чрез санкции, който забранява големи покупки на руска военна техника.
 
Според закона Анкара може да понесе сериозни финансови и икономически санкции. Закупуването на системите вече доведе до изключването на Турция от програмата за изтребителите F-35. Според американски представители решението на южната ни съседка да използа руска технология може да компроментира западните военни системи в страната. F-35 е най-новия „стелт“ изтребител, използван от НАТО.
 
Анализатори твърдят, че турската страна винаги е гледала на базата в Инджирлик като скрит коз, който да използва срещу САЩ в моменти на конфликт. Още от Студената война, огромната военновъздушна база, разположена в близост до сирийския фронт е от ключово значение за американските стратегически интереси. Според запознати в базата има до 50 единици ядрени оръжия.
 
Армията на САЩ продължава да използва Инджирлик във войната срещу терористичната групировка „Ислямска държава“ в Ирак и в Сирия и като важен логистичен център. Но според анализаторите важността на базата се простира по-далеч от военните интереси на страната.
 
„Военния фактор в сътрудничеството на Турция със Запада е много силен. В този контекст, Инджирлик е една от основите на отношенията й със запада“, твърди Галип Далай, преподавател от Факултета по политика и международни отношения в Оксфордския университет. Далай също така е директор на изследователската група за Близкия изток, базирана в Истанбул.
 
„Ако базата в Инджирлик бъде затворена, това със сигурност ще създаде дискусия около бъдещето на отношенията между Вашингтон и Анкара и мястото на Турция в НАТО изобщо“, добави той.
 
„В тази връзка, символизмът, който Инджирлик носи, е много по-важен от неговото военно приложение, макар и то да е много важно за войната срещу тероризма в Сирия и Ирак“.
 
И преди южната ни съседка е заплашвала САЩ във връзка с използването на базата. Често са били налагани тежки рестрикции за използването й от американски самолети, но базата остава отворена дори и във време на дипломатическо напрежение. Анкара все пак търси алтернативно решение на проблема.
 
„Преценката на нашата страна е изградена на факта, че нашата стратегия разчита на авторитета на Доналд Тръмп. Досега тя работеше“, заяви бившия турски консул Айдън Селчен. „Тръмп може да задържи санкциите, това е преценката на Турция“.
 
Тръмп действително изрази неодобрението си спрямо санкциите над Турция. Президентът на САЩ призна, че има добри професионални взаимоотношения с Ердоган, но в същото време е подложен на натиск от страната на Конгреса за налагане на санкции на южната ни съседка.
 
Ако Вашингтон продължи с ограниченията обаче, присъствието му в Инджирлик може да бъде поставено под въпрос.
 
„Ако научихме едно нещо, то беше, че Турция не блъфира“, продължи Далай. „Покупката на С-400, според много анализатори във Вашингтон беше дипломатическа заплаха, но се оказа, че Анкара е сериозна в намеренията си. В тази връзка затварянето на Инджирлик е възможно, ако ситуацията ескалира и бъдат наложени още санкции. Всичко е възможно“, завърши американският експерт.