Анализите на СДС показват много сериозен бум на безработица и десетки хиляди безработни до края на лятото. Това заяви председателят на синята партия Мартин Димитров на пресконференция след заседание на НИС на партията.
Той допълни, че правителството фатално закъснява и не предприема действията, за които СДС настояваше още през септември. Вместо това втори пореден кабинет предлага политика на „чешмичките" - харчи бързо и захранвай обръчите. „Единствената" антикризисна мярка на правителството е политически проектирана корупция чрез източване на ДДС, подчерта Димитров.
Синият лидер обясни, че от партията ще предложат намаляване на осигурителната тежест наполовина, защото е критично важно да се оставят повече пари в хората и бизнеса. Според него тази мярка ще остави около 1500 лева в семейство средно за една година. Другият проблем с високите осигуровки е, че за да ги плащат - работодателите вече са принудени да съкратят част от работещите, каза още той.
Друга мярка предлагана от СДС е намаляване на облагането на едноличните търговци от 15 на 10 на сто, тъй като малките фирми са особено тежко притиснати от кризата и имат нужда от незабавна помощ.
Позицията на синята партия е и за намаляване на административните разходи. Решение в правилната посока биха били по-ниските правителствени разходи и съответното закриване или трансформиране на неработещи и прахосващи пари институции като Министерство на извънредните ситуации, Министерство на държавната администрация, Държавната агенция по туризъм и други, бе категоричен Мартин Димитров.
Според него алтернативата е инвестиция в човешкия потенциал, но правителството не я предлага, а Министерството на труда и социалната политика се концентрира върху т.нар. „субсидирана заетост", т.е. минимално заплащане за неголям брой хора, които нито вършат реална работа, нито получават допълнителна квалификация, като от това губи цялото общество.
Той подчерта, че е необходимо и намаляване сроковете за възстановяване на ДДС, защото в момента с всички бюрократични процедури този срок е около 9 месеца за средна фирма. Спокойно това може да става за 2 месеца. Бързото освобождаване парите на фирмите ще спаси много предприятия от фалит, допълни Димитров.
В заключение синият лидер направи извода, че с политиката на тройната коалиция след кризата ще останат само „обръчите от фирми" и провалени инфраструктурни проекти и именно за това мерките на СДС са в помощ и защита на почтения бизнес.
В отговор на журналистически въпрос относно скандала в НАП, Мартин Димитров заяви, че главният секретар на СДС Иван Сотиров вече е поискал оставката на министър Орешарски, но след подобен скандал в една нормална западноевропейска страна си отива министър-председателят, при това по най- бързия начин, като си подава оставката. Лидерът на СДС обяви, че на срещата си утре с председателя на ЕНП Вилфред Мартенс, ще постави въпроса за предприемане на всички разумни действия за дясно управление в България. Според него с партньорството на ЕНП трябва да се изработи обща управленска програма. /БЛИЦ