Близо седем часа продължи дебатът по шестия вот на недоверие, внесен от опозицията срещу кабинета на Сергей Станишев в Народното събрание. Премиерът не се изказа, а лидерът на ДПС Ахмед Доган не се появи в пленарната зала. Гласуването ще бъде в 16,10 ч. утре, 30 юли 2008 г.
Опозицията обвини мнозинството в предателство на националните интереси, загуба на средства и уронване на престижа на България. Управляващото мнозинство от своя страна упрекна опозицията в търсене на скандали, създаване на несигурност и нестабилност.
Обсъждането премина при вял интерес, разсеяно внимание и почти празна зала. Вотът бе внесен от 86 народни представители от опозицията и независими и бе поискан "заради нанесени морални и материални щети на българските граждани поради провала на правителството при спазване на правилата на държава член на Европейския съюз и усвояване на средствата от еврофондовете".
Депутатът от ОДС Надежда Михайлова представи мотивите към вота от парламентарната трибуна в присъствието на Сергей Станишев и министри. Тя изложи виждането на опозицията, че правителството трябва да подаде оставка и да даде възможност на хората в България да изберат онези, които да им върнат достойнството и да защитават националните интереси.
Лидерът на ДСБ Иван Костов беше лаконичен и заяви, че в момент, в който се даде приоритет на оцеляването на това правителство, на всички хора в него, свързани с политическата корупция, бяха предадени националните интереси, единството на българския народ.
Според депутата от ОДС Любен Дилов-син не вот на недоверие, а вот на доверие, поискан от премиера, е трябвало да бъде обсъждан днес.
Не унижавайте себе си, не унижавайте България, оттеглете се и дайте възможност на хора, които обичат страната си да работят за нейното достойнство, призова депутатът от БНС Стефан Софиянски.
Предсрочните парламентарни избори ще спрат агонията, в която се намираме, заяви лидерът на “Атака” Волен Сидеров. От парламентарната трибуна той призова и останалите опозиционни партии да се присъединят към протеста на “Атака” срещу правителството.
Няма друго правителство в Европейския съюз, което да получава толкава критични оценки, посочи председателят на Парламентарната група на ОДС Йордан Бакалов.
За Брюксел държавата ни все повече изпада в позицията на обичания заподозрян, който не полага усилия за подобряване, каза депутатът от БНД Николай Свинаров. Правителството на Тройната коалиция, чието съставяне беше направено с цел присъединяване към ЕС, вече се явява спирачка за възможностите, които еврочленството представя пред нас, добави той.
Вицепремиерът Меглена Плугчиева призова за реалистичен поглед към критиките и призова опозицията да участва в контрола, а не да чака доклади от ЕК. „Ако вие тук се нападате като на Женския пазар, как искате българския народ да черпи самочувствие за себе си”, каза тя. Репликата й „В Германия имах по-голямо самочувствие, отколкото тук”, предизвика овации от страна на мнозинството.
Председателят на Парламентарната група на Коалиция за България Ангел Найденов също се обърна към опозицията с упрека, че не бива на всеки вот на недоверие да гледа като форма на консолидация или като форма на политическо присъствие. Ако търсите скандала това само ще увеличи разочарованието и недоверието на българите. Скандалът е естествената среда за част от опозиционните лидери, но на кого са нужни постоянни опити да се създава нестабилност и да се внушава несигурност, коментира Найденов.
Евентуалното падане на правителството би довело до нестабилност, а това ще върне България назад и би спряло европейските пари за неопределен период от време, категоричен беше председателят на Парламентарната група на НДСВ Пламен Моллов. НДСВ е партия на правилата и участвайки в това управление гарантираме, че България ще спазва европейските правила, отбеляза той.
Неговият съпартиец Минчо Спасов предупреди, че ако не се вземат необходимите мерки по критиките в евродокладите коалицията може да не се окаже безкрайна, макар лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски на срещата в Банско да я определи като трайна. За жълтите докладите били червена лампа за минали, настоящи и бъдещи управления.
Говорителят на НДСВ Станимир Илчев заяви, че неговата партия е “високотехнологична бригада, която може да действа и сама”.
Предсрочните избори не са решение на нито един проблем, но със сигурност ще ни лишат от европейски средства. Това беше тезата на заместник – председателят на ДПС Лютви Местан. Той добави, Парламентарната група на ДПС ще отхвърли вота на недоверие, защото съхраняването на политическата стабилност в конкретната ситуация е проява на политическата отговорност.
Представителите на изпълнителната власт активно участваха в дебата и защитиха водената политика от правителството.
Министърът на финансите Пламен Орешарски обясни, че явно има неразбиране от страна на опозицията за процедурите за получаване на средства от ЕС. Без да бъде ободрена Националната стратегическа референтна рамка не може да има усвояване на средства по оперативните програми, отговори той на обвиненията, че страната ни се е превърнала в донор на съюза.
Министърът на икономиката също обвини опозицията в неверни твърдения. Той разясни начина на получаване на средства по програма “Джеръми”.
Петър Мутафчиев, министър на транспорта призова опозицията да спре да разпространява слухове, защото влияят на Брюксел. Може ли и отговорна ли е опозицията да разпространява лъжи и слухове за оперативните програми. Когато се разпространява лъжа след лъжа няма как да не се повлияе на Европейската комисия, заяви той.
За да мине вотът на недоверие е необходимо за него да гласуват повече от половината народни представители или 121 депутати, а опозицията и независимите не разполагат с толкова гласове.
Първият вот на недоверие към кабинета “Станишев” е заради несправяне с бедствената ситуация в България след наводненията от лятото на 2005 г. и пролетта на 2006 г. Следващият е заради провала на политиката в сферата на здравеопазването. Третият вот е мотивиран с "разпада на държавната политика в областта на образованието". Четвъртият е внесен заради корупцията в управлението, а петият - заради "обвързаността на правителството с организираната престъпност"./БЛИЦ