Съветът за електронни медии (СЕМ) за пореден път се обръща с призив към политиците да се придържат към цивилизационните норми на поведение като гарантират спазването на принципите на плурализъм и равнопоставен достъп до информация на журналистите.

Това се посочва в позиция на СЕМ по повод пресконференцията на политическа партия "Възраждане" в сряда и опитът да бъдат отстранени журналисти от нея.

Вчера от "Възраждане" напуснаха обявената пресконференция в пресклуба на БТА, заради присъствието на представители на медии, според тях финансирани от чужбина.

В началото лидерът на формацията Костадинов призова представителите на "Дневник", "Капитал", Mediapool.bg и "Клуб З" да напуснат, иначе пресконференция няма да има. След като репортерът на “Дневник” отказа да излезе, от "Възраждане" напуснаха на свой ред залата.

„Съветът вече е имал възможност да заяви, че използването на назидателен и необосновано остър тон от политически лица и представители на политически формации, както и желанието им да определят вида на въпросите и темите на журналистите, са печално известни практики от миналото.

Всеки опит за възпрепятстване на медиите в изпълнение на обществената им мисия е посегателство върху свободата на словото“, посочват още от СЕМ.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук