„По данни на НСИ 22 % от българите в 21 век живеят под линията на бедността. Още 20 % живеят в големи материални лишения. Почти половината българи едва свързват двата края и това трябва да се промени“, заяви категорично президентът на ПЕС Сергей Станишев, който откри предизборната кампания на социалистите в Пловдив. Членове и симпатизанти на левицата го посрещнаха на Пловдивската главна, а младите социалисти под звуците на „Бела чао“ настояха за промяна сега. „Тя ще се случи и само социалистите могат да я осъществят“, увери най-силният български глас в ЕС.


Той подчерта, че именно социалистическото движение е носител на надеждата. „Надеждата за по-добър живот, за качествено образование, достъпно здравеопазване и достойни доходи за всеки човек. Това е нашето верую“, посочи Станишев и обясни важността на предстоящите избори. По думите му залогът е голям и той се изразява в следното – българското общество ще направи избор, от който ще проличи дали предпочита статуквото или промяната сега. „Не вярвайте, че лявото в Европа е в упадък“, апелира президентът на европейските социалисти и демократи и се обоснова с примери. В Испания социалистическата партия спечели с ясен план за бъдещето. Преди това победиха социалистите във Финландия. По думите му такива са прогнозите и за левицата в Дания. „Ние ще бъдем с най-много премиери и еврокомисари. Затова е изключително важно да спечелим и най-много места в Европейския парламент. Така ще имаме силно ядро на прогресивен, социален и проевропейски алианс, силна група за ново начало и за желаната промяна“, каза в обръщението си към пловдивчани Сергей Станишев. В заключение той пожела на пловдивските социалисти да излъчват увереност, самочувствие и убедителност, за да знаят хората, че БСП и левицата в Европа имат план за бъдещето.

Пловдивчанинът в листата с №18 Тодор Стоилов сподели, че съгражданите му са смазани от ежедневните несгоди, от ниските доходи, от липсата на перспектива. По думите му те нямат усещането за достойнствата на най-стария жив град в Европа и заради скандалите с титлата „Европейска столица на културата“. 31-годишния мениджър призова за повече ангажираност на 26 май, защото решенията, взети в ЕС, пряко рефлектират върху живота на всеки българин. „В края на този месец Европа ще може да сключи нов договор за по- социална и справедлива среда, за Европа на мнозинството, а не на малцинството. Нека на 26-и излезем и покажем, че желаем повече Европа в България и повече България в Европа. Да заявим, че освен древен, искаме Пловдив да бъде и вечен, като гласуваме с № 18 за справедливост сега!“, завърши Тодор Стоилов.
 
Лидерът на пловдивските социалисти Красимир Трифонов официално заяви, че активът на партията има тежката и отговорна задача да опази изборния процес честен. Победа на БСП и успех в кампанията на двамата кандидати пожелаха днес в Пловдив също Калоян Паргов, председател на ГС на БСП – София, и Александър Паунов, председател на Комунистическата партия в България. На откриването на кампанията писъства и областният лидер на червените Георги Гергов.