Синът на сваления от власт либийски диктатор Муамар Кадафи ще участва в президентските избори в Либия. Кандидатурата на Сейф ал Ислам предизвика противоречиви реакции в страната.

Името му се свързва и с процеса срещу българските медици, които прекараха повече от 8 години в либийски затвори по обвинения в заразяване на стотици деца със СПИН.

10 години след края на режима на Муамар Кадафи, наследникът му Сейф ал Ислам внесе документите си за участие в президентските избори в Либия на 24 декември.

След дълго отсъствие от публичното пространство, 49-годишният Сейф ал Ислам изненада с променения си външен вид. Той се появи с брада и традиционно облекло, и направи кратко изявление с цитат от Корана.

"Нека Бог отсъди между нас и нашия народ с правдата и най-почтеният бъде избран".

Новината за кандидатурата му предизвика противоречиви реакции, включително протести.

След драматичния край на Муамар Кадафи и неговото близо 40-годишно управление, синът му е заловен от бунтовници. Оцелява по чудо в либийската революция през 2011 г., когато конвоят му се натъква на засада. Осъден е на смърт за кървавата разправа с участниците в бунта, но по-късно присъдата е отменена.