Военновъздушните сили (ВВС) на Либийската национална армия (ЛНА) под командването на Халифа Хафтар ще започнат „безпрецедентни удари“ по турски цели в северноафриканската страна. Това предава EA Daily.

„В близките часове ще видите най-голямата въздушна кампания в историята на Либия“, се казва в разпространено днес, 21 май, писмено заявления на команващия ВВС на ЛНА Сакра ал Джаруши.

„Всички позиции и интереси на Турция във всички (либийски) градове са законни цели за нашите самолети и призоваваме гражданското население да стои по-далеч от тях“.

През последните дни събитията в Либия се развиват стремително. В началото на седмицата армията на Хафтар загуби контрола над военното летище Ал Уатия южно от Триполи, евакуирайки го спешно под натиска на формированията на Правителството на националното съгласие (ПНС) начело с Файез Сарадж, което получава мощна военна поддръжка от страна на Турция. На 20 май командването на ЛНА обяви едностранно изтегляне от фронтовата линия по периметъра на либийската столица, където заседава ПНС, с 2-3 километра в знак на добра воля преди изтичането на свещения за мюсюлманите месец Рамадан.

Но предложеното от Хафтар примирие бе отхвърлено от Сарадж. От ПНС заявиха, че по този начин командващият ЛНА се опитва да прикрие последните си военни провали. По всичко изглежда, че именно тази реакция на противника е предизвикала реакцията на либийския маршал и е довела до решението да се започне „въздушна битка“ с Турция и нейния съюзник ПНС, уточнява Фокус.

Според местни източници, малко по-рано през деня най-малко осем самолета „съветско производство“ са пристигнали в Източна Либия, която е под контрола на ЛНА, от руската база „Хмеймим“ в Сирия. Представители на ПНС споделят с западните агенции информация, че шест изтребителя МиГ-29 и два бомбардировача Су-24 са излетели от руската сирийска база, придружени от два изтребителя Су-35.

Тази информация обаче не е официално потвърдена.

Базираната в източната част на страната ЛНА има подкрепата на Русия, Франция, Египет, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ). От страната на ПНС са Турция и Катар.

Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган в телефонен разговор на 18 май обсъдиха ситуацията в Либия и пътищата за деескалация в тази страна.

И.д. посланик на ОАЕ в Либия във вторник, 19 май, призова СС на ООН да окаже натиск на чуждестранните участници да спрат да подпомагат воюващите страни и предупреди, че потока от оръжия и бойци в Либия само ще засили военните действия. В изявлението на ОАЕ се казва, че единственият приемлив път в Либия е „незабавно цялостно прекратяване на огъня и връщане към политическия процес“.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!