Много интересни се явяват тези местни избори за анализаторите, които от години следят процесите в Пазарджик. За пръв път от 12 години насам изборите изглеждат непредвидими.

ГЕРБ залага на инж. Иван Панайотов. До преди два месеца Панайотов бе шеф на пожарникарите в областта и деполитизиран. През целия си съзнателен живот, Панайотов е бил на държавна работа и от биографията му, даже и най – големите му зложелатели, не могат да се извадят тъмни сделки, сигнали за корупция, нечестно и укоримо поведение. 

През всичките години на съществуването на партия ГЕРБ, лидерът на партията Бойко Борисов не е идвал в Пазарджик по време на предизборна кампания за местни избори!

Ситуацията сега е коренно различна. За последните два месеца премиерът Борисов идва три пъти в Пазарджик. При третото си посещение той събра местния актив на партията и даде недвусмислени отговори, относно очакванията му за изборите на 27 октомври. По неофициална информация, лично Борисов е изпратил в Пазарджик изборен екип, който кампанията. Очаква се премиерът да дойде в Пазарджик за четвърти в подкрепа на  кандидата на ГЕРБ.

На тези избори БСП и още няколко  малки политически субекта подкрепиха кандидатурата на бизнесмена Благо Солов. Не може да не направи впечатление присъствието в една коалиция на БСП и НФСБ, които са не просто в ролята на опозиция и управляващи на национално ниво, но и с доста различни ценностни и идеологичеки възгледи.

При Тодор Попов ситуацията е  „ най - интересна“.  Той е кандидат на  „НОВОТО ВРЕМЕ“, издигнат от местна коалиция, в чийто състав влизат още ПП „ВМРО – БНД“,  ОБЕДИНЕНИ ЗЕМЕДЕЛЦИ , ССД. Тук големият въпрос е дали зад „НОВОТО ВРЕМЕ“ стои реално, действащ национален политически субект или става въпрос за използването и за формална регистрация. Само за сведение, кандидат на НОВОТО ВРЕМЕ  за кмет на община Бяла Слатина е небезивестният Ценко Чоков.


При тези обстоятелства спокойно можем да направим извода, че  няма политическо противоречие кандидатът на едната от големите партии, който стигне до балотаж, да бъде подкрепен от другата партия, защото двамата кандидати не са ярко изразени политически представители.
Впечатление прави, че за разлика от последните два вота, водач на листата на „ НОВОТО ВРЕМЕ“ е самият Тодор Попов.

Според кандидат съветници от тази листа, това е факт по тяхно настояване, защото се смята, че неговото водачество ще „прелее“ доверие към тях и това ще доведе до по – голям брой съветници в бъдещия местен парламент. Според критици на неговото управление, водачеството в листата е ясна заявка на досегашния градоначалник за участие в преговорите по създаване на ново мнозинство, което да „замете“ пораженията от управлението му, при загуба на мажоритарния вот.

Втори в листата е Хари Харалампиев, който бе неизменен председател на Общинския съвет в Пазарджик, при управленските мандати на Попов. Трети в листата е д-р Никола Пенчев. Бивш функционер на СДС, явявал се на предварителни избори с д-р Иван Колчаков за кандидат кмет на Пазарджик.  Зевзеците в града се шегуват, че общата възраст на първите трима в листата е на около 200 години.

Четвърта, Рени Камберова и петия Александър Иванов са близки до кмета.  Прави впечатление присъствието на хора, които през отминалия мандат бяха избрани като съветници от други партии, като особено интересно е присъствието на бившия областен управител от квотата на ДПС   – Иван Йорданов.

Водач на листата с кандидати за общински съветници на ГЕРБ е инж. Иван Панайотов. Втори е областният координатор Найден Шопов, трети е общинският председател Илиян Вулянов. Листата с кандидати е широко отворена за гражданската квота“. 

В нея са Малина Консулова – Златева, бившият областен управител от СДС Даниел Мирчев, началникът на местния образователен инспекторат Валя Кайтазова, журналиста Валентин Ненков и един от най – активните критици на управлението на Попов - Евтим Янев. Листата излъчва солидност и експертиза, а присъствието на знакови фигури от гражданската квота издава намерението на ГЕРБ за отваряне към гражданското общество и търсене на избиратели от периферията.

Присъствието на шест жени в първите 11 кандидата от листата на БСП за България прави голямо впечатление. Водач е председателят на общинската структура Лиляна Мърхова, втори е кандидатът за кмет Благо Солов.  След него са Лили Георгиева и Чавдар Чавдаров. Листата допълват Велина Петкова, Анета Чипарова, Цветелина Арапова – Чавдарова и Стефка Пенева.

Изборите на 27 октомври в Пазарджик са с непредвидим резултат, защото по всичко личи, че битката за Пазарджик ще се проведе тук на терен, а не в някой софийски офис. Така от съществено значение крайния резултат ще има предизборната кампания.

Кампанията на Тодор Попов с нищо не се различава от предишните три.  Прилично медийно присъствие, усилена работа на кметовете му в селата, програма с обещания за решаване на конкретни проблеми. Трудно за него ще бъде да предложи разумно обяснение, защо проблемите, които обещава да реши не са решени през 12 годишното му управление, при наличния добър финансов ресурс.

Традиционно Попов не влиза в полемика с другите кандидати, неглижира поставените от тях проблеми. Този път тази тактика по – трудно би заработила, защото не само опонентите, но и гражданите все по - остро поставят редица въпроси свързани с неговото управление, най – наболелият от които е сериозната задлъжнялост на общината.

Иван Панайотов от ГЕРБ влезе в предизборната борба сравнително късно. С безупречна репутация и ерудиция. Инж. Панайотов би могъл с добре организирана и проведена от щаба му кампания да преодолее началното изоставане от Попов. В арсенала си, той има железен аргумент – ясен ангажимент от правителството към Пазарджик.

В крайна сметка никой пазарджиклия не би искал неговият кмет да седи на дивана на някоя секретарка с часове, в очакване на прием от член на правителството. Сериозна заявка за намеренията му е и обявеният нов обществен договор за добро управление, основан на нова философия и практика на управление - спазване на правилата, почтеност и прозрачност. Той има добра медийна кампания, което е реална предпоставка за достигането на идеите му до голям кръг от хора.

Успехът му ще зависи от това, как той и екипът ще се справят „на терен“ сред хората.

Благо Солов обяви кандидатурата си два дни след като това направи Тодор Попов. В отминалите месеци, той ясно изрази позициите си по отношение на някои решения на общинска администрация. Пред него предизвикателството ще бъде да мотивира и консолидира избирателите на БСП, от които в най-голяма степен зависи неговият резултат.

Едно е сигурно. На тези избори в Пазарджик имаме „нова ситуация“. Липсва изявен фаворит и сякаш най – накрая демокрацията и при нас в Пазарджик може да пробие. Изходът ще бъде решен от това кое ще натежи при гласуването. Дали тнавика, пасивността и нагласата „и така ми е добре“ или желанието за промяна, очакванията за нещо ново и различно. Тези избори имат значение и изходът е в ръцете на пазарджиклии. А това вече е сериозна отговорност. 

Стоян Стоянов
За мен: Вече повече от 22 години се занимавам с журналистика. Отразявал съм предизборни кампании, както като радио, така и като телевизионен журналист. Вече 10 години имам собствен информационен сайт Pa1.bg. Работил съм успешно и в предизборни щабове, както по време на национални, така и на местни избори в Пазарджик.