След като на 9 октомври евродепутатите в Брюксел одобриха с мнозинство сключването на протокол за присъединяване на България и Румъния към Споразумението за свободно движение на хора между ЕС и Швейцария, остава да се реши кога това ще стане факт. Дали документът ще влезе в сила зависи от провеждането на референдум в Швейцария на 8 февруари 2009 г. по решение на швейцарската страна от тази седмица.
По този повод, като председател на делегацията на Европейския парламент за Швейцария и страните от Европейското икономическо пространство (ЕИП), евродепутатът Биляна Раева ще бъде на посещение в Швейцария на 16 и 17 ноември, за да разговаря с правителствени представители за подготовката на референдума и за разяснителната кампания в полза на България и Румъния, за които интересът е швейцарските граждани да приемат протокола.
В протокола са включени квоти за български и румънски работници в Швейцария, които се прилагат при краткосрочен (повече от четири месеца и по-малко от една година) и дългосрочен престой (една година или повече). Постепенно всяка година ще бъде допускана все по-голяма група от работници от двете страни, но в зависимост от наличието на работна ръка и данните за заетостта в Швейцария.
Присъединяването на нови страни към споразумението зависи от незадължителни референдуми, които ще покажат становището на швейцарските граждани по въпроса. Все пак, ако швейцарците отхвърлят протокола за разширяване и удължаване на Споразумението за свободно движение на хора, ще се наложи ЕС да прекрати споразумението. В такъв случай, ще се приложи т. нар. клауза "гилотина", вследствие на което другите шест споразумения между ЕС и Швейцария от 1999 г. също ще станат недействителни. /БЛИЦ