Нидерландия настоява за повече информация от Еврокомисията, както и за мисия, която да установи как се прилага върховенството на закона в България, преди да реши дали ще свали ветото си за присъединяването на България към Шенген. Това каза за БНР министърът по миграцията на кралството Ерик ван дер Бург.

"Комисията е тази, която трябва да ни даде точната информация", каза министър Ван дер Бург в отговор на въпрос ще свали ли страната му ветото за присъединяването на България към пространството за свободно движение:

"Все още трябва да почакаме информация от Комисията. Именно тя трябва да ни даде точната информация. Става дума за върховенството на закона, по-точно за неговото прилагане и мониторинга върху него. Настояваме и за мисия за установяване на фактите. Тогава можем да вземем решение".

На репликата, че Комисията окончателно е свалила мониторинга над България, министър ван дер Бург отговори, че това все още не удовлетворява страната му и тя настоява за допълнителна информация. Запитан точно каква очаква да бъде тя, той отговори:

"Искаме мисия за установяване на фактите и именно при тази мисия може да се види дали върховенството на закона се прилага и работи в България. Ако е така, ще вземем съвет от Европейската комисия".

През юли премиерът Николай Денков заяви, че сме готови да приемем мисия от Нидерландия, ако тя пожелае да изпрати такава. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук