Почти една трета от румънците или 28 процента настояват държавата да бойкотира австрийските компании заради ветото на Виена върху присъединяването на страната към Шенген. Това показват данните от анкета на надпартийния институт за пазарни проучвания Авангард (Avangarde), поръчана от Социалдемократическата партия и цитирана от Диджи24.

Двадесет и седем процента са на мнение, че Румъния трябва да съди Австрия в Съда на Европейския съюз. Тринадесет на сто искат страната да използва правото си на вето и да блокира решенията на ЕС, докато Австрия не я приеме в Шенген.

Според 33 процента от румънците Австрия не иска Румъния в Шенген поради официално декларираните от нея причини - проблемът с граничния контрол. Тридесет и един процента от анкетираните са на мнение, че Австрия се противопоставя на членството на Румъния по поръчка на Русия.

Само 10 на сто смятат, че Румъния не заслужава да бъде в Шенген.

Петдесет и четири процента смятат, че премиерът Марчел Чолаку трябва да започне процедури спрямо Австрия в Европейския съд за отказа да приеме Румъния в Шенгенското пространство.

Проучването на Авангард (Avangarde) е проведено между 20 и 28 септември чрез телефонни интервюта. Участвали са 994 души. Максимално допустимата грешка на данните е ± 3,2 процента при ниво на достоверност 95 процента.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук