"Старая се да се прибирам често в България - все пак тук са и дъщеря ми и внучка ми. Разказвам на детето как живеят връстниците и по света й как живеехме преди. Тя знае, че работя, за да направя живота на хората по-добър, за да могат и бедните дечица по света да могат да ходят на училище като нея. България се развива много добре. Има още работа за вършене, но трябва да се гордеем какво постигнахме през годините. Помните ли когато храна нямаше и ставахме в ранни зори да се редим на опашки за хляб и мляко? Сега живеем в пъти по-добре", това заяви гл. изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева в ефира на БТВ.

"Страните, които се развиват най-добре са тези, които гледат напред. България е представена на най-висока позиция в Световната банка. Ако някога, когато стъпих там през 93-та година, съм очаквала, че сега ще се върна начело на тази банка, никога нямаше да повярвам", спомня си тя.

Относно решенията за коридор номер 8 Кристалина Георгиева, коментира така: "Има 3 пречки - много от пунктовете са тесни, по пътя има места, които не са ремонтирани и бавят движението и най-важното да използваме високите технологии. Идеята е да премахнем тези пречки. Вместо за 6 часа - трябва да се пътува за 3"

"Ние трябва да се интегрираме в този район - Балканите. Нашия регион има уникалния шанс да бъде мост и трамплин за своите съседи. Ние даваме година внимание на ЕС върху Балканите и това е много важно. Смятам, че Председателството на България разрешава, както външни, така и вътрешни проблеми. То дава възможност на всяка страна да покаже най-доброто от себе си.", категорична е тя.

Относно отношенията си с премиера Борисов тя разказа: "Срещнахме се с г-н Борисов. Моето мнение и неговото съвпада съвпада. Казахме си, че сега е уникален шанс да се обърне внимание на Западните Балкани. Трябва да се стараем да говорим колко е важно да се интегрираме. Борисов много помъдря през тези години. Вече знае колко е важно нашето бъдеще да се свързва с това на съседите. Той слуша, помни и когато информацията му е полезна - тя е там. "

По темата с Бюджет 2018, лидерът на световната банка заяви, че той показва, че вече можем да се редим на опашката за еврозоната. "Политическото решение да влезем в чакалнята може да се вземе много бързо. Времето от влизането в чакалнята до влизането в самата еврозона е от порядъка на 3 години. Ние можем да влезем в чакалнята още догодина.", твърди Георгиева. Според нея България е готова и за влизане в шенген.