Директорът на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Пламен Тончев определи като безобразно политическо говорене казаното в записа от заседанието на "Продължаваме промяната" (ПП), че има руски активи в българските служби.

Той дойде в Народното събрание (НС) където започна изслушването на всички шефове на службите за сигурност по повод записа, разпространен от Радостин Василев.

Шефът на ДАНС Пламен Тончев, Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ 

Тончев заяви, че оценката на президента Румен Радев за отличното партньорство със САЩ е вярна и че върви проверка на записа.

По време на изслушването си Пламен Тончев заяви, че не отговарят на истината и твърденията, че назначаването на ръководители на службите се съгласува с партньорските държави заради необходимост от достъп до класифицирана информация на ЕС и НАТО.

"Назначаването на председател на ДАНС се извършва по стриктно законова процедура, която е само в рамките на Република България. По предложение на министерски съвет те се назначават с указ на президента. В нито едно от изискванията на закона не се предвижда кандидатурите за председател на ДАНС да се съгласуват с когото и да е, в това число и чужди посолства.

Има законов ред за достъп до национална класифицирана информация и до такава на НАТО и ЕС. Ние като членове на ЕС и НАТО също не съгласуваме кандидатите за ръководители на партньорските служби", заяви Пламен Тончев.

Той отрече и намеците за руско влияние в службите като изтъкна способността на ДАНС сама да открива такива клетки в структурите си. Тончев припомни случая, в който двама служители на ДАНС бяха уличени в такова поведение, в резултат на което в момента те са обвиняеми, а руски дипломати са обявени за персона нон грата у нас.

"Недоказаните твърдения създават репутационни вреди не само на службите, но и на държавата. Опитите за дискредитиране на институции, насаждане на несигурност и разделение сред обществото, е елемент от хибридните реакции, включително и на Москва", изтъкна Пламен Тончев.

Изслушването бе инициирано от парламентарната група на „Възраждане“ и е по повод на изнесените твърдения от народен представител от парламентарната група „Продължаваме Промяната – Демократична България“, че ръководителите на българските служби за сигурност са съгласувани с посолствата на чужди държави. 

Антоан Гечев, шефът на Държавна агенция "Разузнаване", отказа да коментира и призова да се изчака изслушването.

Шефът на Държавна агенция "Разузнаване" Антоан Гечев, Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук