В поредна лъжа са хванати премиерът Петков и финансовият министър Асен Василев, които преди парламентарните избори тръбяха по студията, че в държавата ни има достатъчно пари, а днес в ролята си на управляващи теглят нов дълг и то от 7,3 млрд. лв. Това става ясно от видео публикувано от председателя на Младежки консервативен клуб и представител на Европейските консерватори и реформисти в България Кристиян Шкварек.

Във видеото се припомнят реплики на Асен Василев от негово тв участие по време на предизборната кампания в което ясно заявява, че 8 млрд. не се харчат по предназначение, както и че с тези пари могат да се построят две магистрали от край до край за година. Василев категорично заявява, също така, че няма да се теглят нови заеми.

„В момента 8 млрд. лв. на година се харчат не по предназначение. Един мост, ако вземем моста на Видин е 200 млн., значи на година имаме по 40 моста  и то без да вземаме допълнителни заеми. АМ „Хемус“ от София до Варна с всичко, което е построено и от времето на комунизма с тунелите, виадуктите и т.н. е 4 милиарда. Значи с тези 8 милиарда можем да построим две магистрали от край до край за година. Няма да се взимат нови заеми“, заяви Асен Василев.

Само месеци по-късно, обаче вече от амплоато си на министър-председател Петков гордо обяви, че правителството ще тегли нов дълг и то за 7,3 млрд. лева. „За 2022-а година беше одобрен нов дълг от 7.293 милиарда“, заяви премиерът след заседание на Министерски съвет.

Във видеото публикувано от Кристиян Шкварек се припомня и изказване на министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер, в което той подчертава, че парите от новия дълг ще бъдат предназначени за инвестиции в инфраструктурата на България.

Така и не става ясно, къде отидоха неправилно похарчените 8 млрд. за които така убедено говореше Асен Василев и защо към момента е необходим нов дълг за облагородяването на инфраструктурата в държава. Показателни в случая са и думи на регионалния министър в правителството на Петков, Гроздан Караджов, който също контрира финансовия министър обявявайки, че правителството няма как да построи четири моста над Дунав и забележете не за една година, а за цял мандат.