Модерна зала. Леко притъмнено осветление. Някаква графична визуализация на стената. Хора с микрофони-слушалки. Сака и бели ризи, без вратовръзка. Понякога навити ръкави на ризата. Като Обама. Много усмивки, свежо, разчупено.

Главните действащи лица си "удрят петичка" с ръце и държат непринудено, повече като приятели или офис колеги, отколкото подчинени. Послания за надежда, за ново начало, за промяна. CHANGE. Като Обама.

Това пише анализаторът Кристиян Шкварек по повод представянето на Васил Терзиев, кандидатът за кмет на София от ПП, ДБ и "Спаси София" и припомня:

2014: Учредяване на партия "ДЕОС"

2016: Трайчо Трайков за президент.

2017: Учредяване на ДА, България

2018: Учредяване на Демократична България.

2019: Радан за евродепутат.

2021: Учредяване на Продължаваме Промяната.

2023: Учредяване на партия "Спаси София"

Тази вечер: Представяне на кандидата на ПП/ДБ/СС за кмет на София - Васил Терзиев.

Получавам дежавю при всяко ново откриване на политически проект на либералите. Един и същ етос, запазена марка. Копи-пейст на кампаниите на Демократическата Партия от Обама насам: Hope, Change, младо, модерно, ново.

Ама отдавна не е ново. Отдавна се изтърка. А Кирил Петков окончателно унищожи мита за "успелия, образован, млад бизнесмен" като нещо позитивно в политиката.

Много се надявам с Терзиев да не е така. Просто някак не ми вдъхва ентусиазъм същата копи-пейстната либерална плоча. Същото "готините, модерните, градските, космополитните се събрахме, този път ще е различно!".

През година и половина.

И никога не е.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук