Да се подпише анекс към договора за добросъседство с Македония предлага лидерът на „Атака“ и съпредседател на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров. Това заяви самият той пред сградата на МС. Целта е с анекса да се спрат всякакви спекулации, изявления и присвоявания от македонска страна на български исторически личности и събития, пише Монитор.

Поводът пък за предложението на Сидеров е изявлението на македонския премиер Зоран Заев преди дни, че Илинденско-Преображенското въстание е македонско. Впоследствие Заев се извини за думите си.

Борисов скръцна със зъби на Заев за международния скандал и той веднага се извини на „приятелите и братя“ българи 

Сидеров ще внесе проекторешението в НС. "Парламентът трябва да приеме решение, че възлага на правителството да анексира договора с Македония – това е възможно, самият договор позволява това. В него най-общо се казва, че Македония ще се въздържа от всякакви спекулации и опити да присвоява исторически личности или събития, владетелите на първата българска империя от цар Крум до цар Владислав и всички исторически личности и събития, свързани с национално-освободителната борба и т.н". , обясни Сидеров.

Играят ли си Македония и Заев с българската история и трябва ли да реагираме? 

По думите му, ако Македония не се съгласи с анекса, то България ще си помисли за подкрепата за ЕС. „Това не е нещо вражеско, а съвсем в рамките на дипломатическите отношения“, коментира Сидеров. Той уточни, че досега не е говорил по тази тема с премиера Бойко Борисов или пък с коалиционните си партньори от „Обединени патриоти“, в лицето на двамата вицепремиери – Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

ВМРО напомни на Заев: Македонско и българско значат едно и също 

Сидеров обаче продължи задочната си война с Валери Симеонов. "Не може един човек от цялото правителство да се прави на командир и да командва всички. Това не е редно. Просто е крайно време вече вицепремиерът Валери Симеонов да престане с тези изпълнения в стил градския шериф", каза Сидеров по адрес на вицепремиера и неговите проверки по морето за нивата на шума. 

Той показа снимка на директора на РУ – Созопол Милен Гайдарджиев, а преди това предложи 100 лева награда на този, който познае кой е на снимката. По думите на Сидеров хора като Гайдарджиев са "пришпорвани от вицепремиера Валери Симеонов да затварят заведения, да слагат патрулки и да заплашват". "Лично този индивид е заплашвал заведения, че са отворили, а ги е арестувал за 24 часа", каза Сидеров. В тази връзка той припомни случая, при който екип на ТВ "Алфа" показа как Симеонов нарежда на шефа на РЗИ - Бургас да прави проверки. Той обясни, че всички тези въпроси ще ги постави в писмен вид към премиера и МС, като ще има и парламентарни въпроси към министри.  

"Вече топката е в премиера, който трябва да направи разговор с вицепремиера Симеонов и да му обясни какви са функциите на един вицепремиер. Те не са да бъде старшина или началник на местни структури, а да координира работата между министерствата, без да командва техни служители", каза Сидеров. По думите му обаче тези противоречия не взривяват патриотичната коалиция, а я заздравяват. "Не може един вицепремиер да се прави на ротен старшина", каза Сидеров.