След вчерашната инспекция на язовирите „Тича” и „Жребчево”, министърът на околната среда и водите Емил Димитров проведе работна среща с ръководството на НФСБ в Добрич. 

Обсъдени бяха сериозните рискове, свързани с водоснабдяването на най-големите градове по Черноморието, както и с критичните нива на яз. „Камчия” – основен водоизточник за Варна, Бургас и редица черноморски населени места.

Необходимо е спешно изграждане на аварийни деривации на яз. „Цонeво” край Долни Чифлик за резервиране на водоснабдяването на Варна, както и на яз. „Порой” и яз. „Ахелой” - деривация „Китка” за обезпечаване на водоснабдяването на Бургас и региона през 2021/2022 г..

Това са спешни мерки, които ще бъдат представени на Коалиционен съвет на ГЕРБ и „Обединени патриоти” от Валери Симеонов през следващата седмица с оглед на сериозния риск от въвеждане на воден режим във Варна и Бургас догодина.

Обиколката на екоминистъра продължава с инспектиране на яз. „Копринка”, който е неправомерно източван и с последвалите от това проблеми в яз. „Жребчево”, който в момента работи на 15 % от обема си.

По време на работната среща с министър Димитров бяха обсъдени проблемите с водоснабдяването на Добрич, както и с Пречиствателната станция, финансирана по Оперативна програма „Околна среда”.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!