Изборите дадоха основен отговор - хората в мнозинството не искат повече ГЕРБ и гласуваха така, че първата политическа сила се оказа изолирана отвсякъде и в опозиция. Това каза за БНТ депутатът от БСП Александър Симов.

"Проблемът на "Демократична България" и на дясното пространство е, че трябва да решат нещо, което не искат да решат - кой е по-големият проблем на България - това че "комунистите ще дойдат" или това, че в България има работа за вършене, понеже моделът Борисов не си е тръгнал от никъде", заяви той.
 
"Това, което ГЕРБ нанесоха като раков тумор в страната, не е отстранено", категоричен бе политикът.

По думите му трябва да се действа, за да се види дали ГЕРБ ще е "само спомен като от лош махмурлук" или ще имат медийна и финансова мощ, държавна администрация и т.н. 

Според него всички тези партии е можело да се опитат да създадат едно правителство с яден едногодишен мандат.

"БСП направи всичко необходимо да изложи своята подкрепа, не сме искали министерски постове, подкрепа във властта. Партиите на промяната се оказаха партии на подмяната, защото избягаха от основната си задача", заяви Симов.

"Сега парламентът се занимава с изборен кодекс, важна тема, приемам. Беше създадена комисия за ревизия на последните 10 г. Тази проверка започна да се превръща в пародия. Хората искат отговори, а няма да ги получат в този парламент", добави той.

Запитан защо ИТН не направи нищо, Симов отвърна: "Това е въпрос, който тормози и мен. Нямаме отговор. Отговори от типа: "Суверенът така е гласувал" са глупави. Не виждам как в близко бъдеще която и да е партия ще получи абсолютно мнозинство, за да управлява в политическия комфорт да не търси отговор от никого".