За разлика от предишните избори, не са налице разкрити от МВР случаи на групи за купуване на гласове. Това обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Специално звено между прокуратурата и ДАНС ще противодейства за нарушения около изборите за нов парламент. До момента са образувани 125 преписки по сигнали. За да се установи има ли извършени престъпления, наблюдаващите прокурори са възложили на МВР да извършат проверки в срок до 48 часа.

Има образувани 8 досъдебни производства за предлагана на имотни облаги с цел гласуване за конкретна партия или коалиция.

От ведомството на Бойко Рашков са отказали да участват в специално създаденото звено и са отказали коментар по темата, уточняват от Нова тв.

„Аз не мога да коментирам отказа. МВР не отговори на отправената от нас покана и за първи път от повече от 10 години не участват в звеното. Въпреки това се надяваме да продължи добрата практика за взаимодействие и координация на двете институции с цел гарантирането на провеждането на честни и прозрачни избори”, каза още Милева.