Наближават първите в историята на БСП преки избори за лидер на партията. Изборът ще е на 26 април, а преди дни стана ясно, че засега номинираните кандидати за председател на левицата са 21.

Убедително води Корнелия Нинова с 31 номинации, следва я Кирил Добрев с 13. Бившите лидери на столетницата Сергей Станишев и Михаил Миков имат по две номинации.

Как протичат изборните конференции в Созопол и Поморие? 

„Комисията предлага да бъдат номинирани другарката Корнелия Нинова и другарят Кирил Добрев“ - така започва конференцията в Созопол, съобщава bTV.

Неочаквано обаче се стига до скандал. Според едни номинациите трябва да бъдат гласувани и да остане само една. Според други трябва да се впишат всички номинации, а гласуването да е чак на 26-и. Стига се до скандал.

Неяснотата сред членовете идва от противоречиви инструкции. Контролната комисия казва, че номинациите не са гласуват. Избирателната комисия на БСП казва, че се гласуват, а организациите по места са в шок. Така в Созопол не гласуваха номинациите, но в Поморие ги гласуваха.

Тези недоразумения в документите и начина на номиниране поражда недоволство и у кандидатите за лидер.

„За съжаление има такъв натиск, има и такова писмо към тези организации от предложената от Корнелия Нинова централна комисия. Разчитам, че това ще бъда прекратено, защото опорочава изборите“, коментира Красимир Янков, кандидат за председател на БСП. Според самата Нинова обаче проблеми няма, а решението на изборната комисия е в реда на нещата.

„Мисля, че беше предложено на пленума да се отмени, но не се прие, защото е абсолютно уставно. Комисията си го защити, така че не виждам проблем“, каза
Нинова.

За да е действителен прекият избор на лидер на БСП на 26 април, поне половината партия трябва да излезе да гласува. Още обаче не е ясен броят на членовете по документи. Ако не се съберат тези петдесет процента, изборът е недействителен.