Когато въвеждахме прекия избори, имаше гласов против. С различни аргументи. Това беше част от реформата в БСП, които аз като нов лидер на БСП направих. Вчера обаче имаше опит да върнат нещата от някои членове на конгреса - да бъде отменен прекия избор. Няма какво да го крием. Беше отхвърлено, коментира Корнелия Нинова, председател на БСП, вчерашния пленум на Столетницата. 

"Лично аз имам личното убеждение, че това е най-демократичния и верния път за избори на председател. По този начин е избран Педро Санчес, който ме вдъхнови за това. Така се избират лидерите на много социалистически партии в Европа. Бих искала БСП да бъде такава модерна партия. Още тогава той ме предупреди какви са рисковете и опасностите", каза още Нинова пред bTV. 

Лидерът на БСП хвърли и светлина около членовете на БСП, които ще имат право да гласуват за лидер на партията. 

"Има няколко важни момента. Първият е списъците с членовете на партията, които могат да гласуват. Има регистър. Опитахме преди години да го направим с електронни карти. Тези регистри се отчитат на края на всяка година, тъй като има движение - хора почиват, постъпват, заминават навън.

Към момента събираме списъците към декември 2019 година. Все още процеса на актуалното преброяване не е приключил. Изненадвам се как медиите поеха това число като окончателно. Числото на Добрев е негова лична прогноза. 

Предпочитам да говорим с факти и числа. От 297 общински организации са получени само актуализирани списъци от 175. Към този момент от тези получени списъци сме малко над 43 000. Процесът не е приключил , може да стигнем до 85 000", поясни Нинова

По правилата, които приехме, председател ще бъде избран с 50% +1 от гласувалите, за да е валиден изборът. Ако не, рискуваме да идем на Конгрес в състояние на избори", уточни Нинова.

По думите изборите на лидер на БСП ще е вододела за разприте в партията. 

"Сега е моментът да изчистим вътрешните борби. Имаше недоволно. Сега е момента. Всеки, който има различно виждане, за пътя на БСОП, за начина на правене на политика, е добре дошъл на състезанието. Има номинации, всеки да си изложи виждането, членовете на партията ще решат", каза тя. 

Що се отнася до каква опозиция сме, ние сме единствената и това го показаха хората на изборите през последните години - президент, повече кметове, повече евродепутати, отбеляза още Нинова. 

По думите ѝ, увеличава се доверието, но има още много да свършим, за да сме доволни. 

Нинова отрече за конфликт или договорки с другия силен кандидат за поста председател на БСП Кирил Добрев. 

"Не съм в конфликт с Кирил Добрев. Разговаряме, виждаме се. Състезанието е реално, не влизам в договорки за прекия избори", заяви тя.