Бивши служители на МВР съдят отиващият си вътрешен министър Бойко Рашков, защото докато бил в карантина от Covid-19 подписал заповеди за уволнението им, пише Breaking.bg.

БЛИЦ припомня, че тази седмица проваленият министър извади открито писмо до главния прокурор Иван Гешев, в което го обвинява в „чадър“ над депутата от ГЕРБ Бранимир Балачев. Според Рашков народният представител е бил болен от коронавирус и по време на карантината си е ходил на 7 съдебни заседания, участвал е и в брифинг, но не е обвинен.

В писмото си до Гешев Рашков изброява съдебните заседания, на които Балачев в бил, докато е бил болен от коронавирус и е трябвало да е в карантина. Посочва, че макар прокурорите да са се съгласили, че има престъпление, то те са прекратили досъдебното производство с мотива за „инцидента проява“.

Отиващият си министър обаче трудно може да бъде наречен пазител на законите, защото се явява системен техен нарушител. На 10 януари 2022 година се провежда Консултативен съвет по национална сигурност при президента Румен Радев по темата Македония.

След шестчасово заседание става ясно, че шефът на парламента Никола Минчев е с положителна проба за коронавирус. Това реално обезглавява държавата, защото на другия ден РЗИ нарежда всички участници в КС, включително премиер, президент, председател на НС, депутати и шефове на служби да бъдат поставени под карантина.

МВР съобщава, че на 11 януари вътрешният министър е самоизолиран. Функциите му ще се изпълняват от заместник-министъра Стоян Темелакиев.

Да, ама не. Оказва се, че в нарушение на закона по време на карантината Рашков е подписвал заповеди за уволнения на служители в МВР като продължение на кадровата чистка в министерството. 

Това означава, че вътрешният министър не е спазвал карантината и е идвал в министерството. Затова отстранените служители съдят отиващият си вътрешен министър. Решение на магистратите ще има най-вероятно тази седмица.

Рашков е последният човек, който може да говори за спазване на законите и правилата по време на пандемията от коронавирус.

На 1 ноември 2021 година Бойко Рашков наруши закона като не излезе под карантина заради контакт с болен от Covid19. В края на октомври зам.-министъра на вътрешните работи Емил Ганчев е с положителен ПСР-тест за коронавирус. Той е под карантина на домашно лечение.

Преди да даде положителен тест, Ганчев е бил всеки ден в кабинета на вътрешния министър по няколко часа. Така според здравните наредби Рашков е контактно лице с болен и трябва също да бъде поставен под карантина.

Рашков обаче пренебрегва разпоредбите и се явява на работа, прави оперативки с шефовете на служби и другите зам.-министри и се е вихрил в сградата на МВР.

Бойко Рашков се хвалел се пред подчинени, че не е ваксиниран, но взима още от сутринта течни сгряващи напитки, които разширявали кръвоносните съдове и това го пазело от вируса. Благодарение на неглижирането на Ковид-мерките от Рашков цели дирекции в министерството пламнаха от заболели служители.

Вътрешният министър дори заявил, че не признава дистанционната работа, защото била „надомна“ и не можело служителите да си седят вкъщи.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!