Правната комисия в Народното събрание ще обсъди днес на второ четене приетия преди дни проект за промени в Изборния кодекс.

С голямо мнозинство в пленарната зала одобриха предложенията на Има такъв народ.

Сред нововъведенията са:

- гласуване само с машини в секциите с над 300 избиратели;

- видеонаблюдение при броенето на гласовете в избирателните секции и районните комисии;

- създаване на избирателен район „Чужбина“;

- българите в чужбина също да могат да гласуват с преференции и за независими депутати.

- отпадане ограничението от до 35 секции за държави извън ЕС.

- прекратяване мандата на сегашния състав на Централна избирателна комисия (ЦИК) и намаляване на състава ѝ от 19 на 15 души; 

- президентът ще назначава състава на ЦИК;

ИТН настоя и за експериментално електронно дистанционно гласуване на президентските избори тази година. Тази промяна е под въпрос за второто четене в комисия днес.

Не беше прието предложението за гласуване по пощата за чужбина, но днес от ИТН отново лансираха идеята. Тошко Йорданов, Виктория Василева и Ива Митева внесоха предложение хората да имат право да пуснат вота си по пощата още на следващите парламентарни избори.

Избирателните списъци

Още в началото на заседанието депутатите обсъдиха темата за изготвянето на избирателните списъци и практиката за дописване на български граждани с настоящ адрес в чужбина, но в изборния ден се намират у нас и искат да гласуват тук.

Председателят на парламента Ива Митева, че смята, че трябва да има стимул българските граждани да дават истинския си настоящ адрес. Тя припомни, че преди години е имало постоянен регистър на избирателите.

Ние сме за пълен одит на списъците, но нека не действаме прибързано, така тя се обърна към Крум Зарков от БСП за България, които настояват за активна регистрация.

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС се учуди от разсъжденията на Ива Митева по темата.

„Много пъти ще се връщаме към избирателните списъци, ако сме отговорни хора трябваше да започнем оттам, а не от състава на ЦИК. Аз съм в чужбина и там е абсолютно невъзможно да влезеш без настоящ адрес.

Сигурен съм, че чуждестранните служби могат да ни направя списък на българите по настоящ адрес. Ще започнем да променяме Изборния кодекс, без да сме решили фундаментални въпроси. Съжалявам, но това е положението“, каза той.

Ива Митева пък репликира, че БСП за България и ГЕРБ са в парламента отдавна, ако са искали е можело да приемат каквито си изборни правила искат.

Видеонаблюдението

Левицата иска и видеонаблюдение при броенето на бюлетините и изготвянето на протоколите. ИТН смятат, че това е добра идея, но трудно реализуема.

„Може би трябва да се направи в следващ парламент, който има по-дълъг живот“, отбеляза пък председателят на комисията Радостин Василев.
Николина Ангелкова от ГЕРБ-СДС предупреди, че не може да се приема видеонаблюдение, защото има висящо дело на Върховния административен съд (ВАС) по жалба на ЦИК за предходните избори.

Тя запита как може да се приеме норма, която може да е в разрез със закона. Но подчерта, че ГЕРБ-СДС не е против видеонаблюдението.

Президентът да избира ЦИК

„Не поставяме ли в конфликт на интереси президентът?“, това запита Дани Каназирева от ГЕРБ-СДС в началото на обсъждането на предложението на ИТН президентът да назначава състава на ЦИК.

Ива Митева опонира, че сегашната ЦИК допусна много грешки. Тя подчерта, че съставът на ЦИК е от много членове – общо 23, а постоянно се добавят нови и нови. Сега в състава й има хора от Реформаторски блок, България без цензура, Воля, Атака, които не са в сегашния парламент.
Крум Зарков изтъкна:

„Времето ни притиска и съществената реформа няма да може да бъде направена“.

„Това, което предлага ИТН, не е нищо съществено – една смяна на състав с друг. Това, че президентът ще назначава нищо не променя“, добави още той.

„Дайте да не се бъзикаме със законодателството, моля ви“, реагира остро Чолаков от ГЕРБ-СДС.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!