Скандал разтресе червените среди в понеделник. Поводът – критики към президента Румен Радев, излъчени по партийната телевизия, пише tribune.bg.

„Не ми направи добро впечатление,  че е на английски език. Това да се покажеш, че знаеш английски… Абе, да му се не види, български президент си. Излез и кажи, каквото има да казваш на български. Сега, да говори на развален английски като Борат, някак си, не ми направи добро впечатление“, коментира водещият на БСТВ Стоил Рошкев последните изяви на държавния глава.

„Вярно е, че говори толкова лошо, че не може да си каже и малкото име на английски, но защо трябва да го прави“, недоумява е ефир журналистът и заяви, че според него, като българи, трябва да говорим на родния си език.

„Когато си държавен глава на една суверенна държава и говориш на чужд език, изглеждаш като индианец, който говори с големия бял брат на неговия език. Ако искаш да си представител на една изконна 1300-годишна нация, трябва да говориш на своя език, нищо, че може да знаеш 65 езика. Иначе изглеждаш като дивак. Президентът доста олекна“, заяви водещият в разговор със случаен зрител.

Думите на Рошкев бяха приети от видни лица на червените като знак, че Нинова лично напада президента – през вярната на нея партийна телевизия.

„Надявам се, че това „включване“ от страна на водещия е негова лична преценка и мнение и не представлява позиция на БСТВ. Казвам всичко това, защото телевизията е собственост на БСП и се издържа с партийната субсидия“, написа Кирил Добрев, според когото подобно мнение и епитети, използвани по адрес на държавния глава са „меко казани нелепи“.

„Да използваш подобни епитети спрямо президента на Република България и то в ефир, в който си благодарение на членския внос на стотици хиляди социалисти, е разочароващо, защото всеки един от тях е гласувал за Румен Радев с душа и сърце. Сигурен съм, че това ще нанесе сериозни щети върху имиджа на партията, което е напълно излишно в тези предизборни месеци“, написа Добрев в защита на президента.

Еленко Божков от Стратегическия съвет на президента също реагира остро.
„Вие не смеете да кихнете без благословия от високо. Признавате, че плювните ви в ефир са не заради грешки в протокола или лингвистични пропуски на Президента, а заради фантасмагоричните ви твърдения, които се опитвате да внушите на аудиторията си, но и това не е малко!“