Люта разправия заради къщата-музей на Тодор Живков в Правец се разрази в пленарната зала между министъра на културата Вежди Рашидов и депутатите Методи Андреев от ГЕРБ и Мартин Димитров от Реформаторския блок. По време на парламентарния контрол министърът бе атакуван от двамата депутати с въпрос защо позволява къщата на Тато да работи като музей и не я закрива, съобщава „24 часа”.
Методи Андреев напомни, че парламентът е приел закон, с който комунистическият режим е обявен за престъпен, както и неговите ръководители. Най-фрапантните примери са с къщите на Георги Димитров и на Тодор Живков, обясни депутатът от ГЕРБ. На какво основание Министерството на културата допуска съществуването на експозиции и къщи-музеи, величаещи дейността на тези висши комунистически ръководители, чиято дейност е обявена за престъпна, попита Андреев.
 
Къщата на Димитров е собственост на ВС на БСП. Тя има конструктивни проблеми и не е отворена за посетители, обясни Рашидов. Историческият музей в Правец е общински и административно се ръководи от кмета.
 
Къщата на Тодор Живков е декларирана като паметник на културата с писмо от 12 март 1985 г. Тя е типичен представител на късно възрожденския балкански тип къщи, характерни за района и е единствената запазена жилищна сграда от края на ХІХ век в Правец, допълни министърът. Експозицията в нея пък била етнографска възстановка на възрожденския бит в региона с експонати от основния фонд на историческия музей в Правец. Къщата е частна собственост и е отворена за посетители с решение на наследниците, обясни Рашидов.
 
С решение на Общинския съвет в Правец от 2010 г. къщата била включена като част от музеен комплекс - филиал на музея. Дейността на музейния комплекс била свързана с представяне на исторически, етнографски и географски изложби. Историческият музей в Правец организирал и временни изложби, които представяли факти и ценности от недалечното минало.
 
„Тази къща-музей очевидно възхвалява Тодор Живков и го представя в положителна светлина. Да сте видели в Германия да има къща-музей на Хитлер?”, скочи Мартин Димитров. Музеят на нацизма в Германия показва престъпленията на режима, затова музеят на Живков трябва да показва престъпленията на комунизма, а не да го възхвалява, категоричен бе той. И напомни как БСП „се кланят” пред музея на Тато, което създавало грешна представа за комунизма. Парламентът е приел закон, с който казва, че комунистическият режим е престъпен - не нарушавате ли закон, позволявайки да има подобна къща-музей, възхваляваща комунизма, попита Димитров. И призова Рашидов да "постъпи мъжки и отговорно" и да прекрати работата на музея.
 
„Ако има потърпевш от комунизма, това съм аз - покръстен съм, не съм ченге и доносник, и до днес не съм партиен член. Но историята, независимо дали ни харесва или не, не може да се изтрие с гумичка”, отвърна Рашидов. Той разказа, че има музей на Хитлер в Австрия и скоро една негова картина е била продадена на баснословна сума. Вечерял съм в къщата на Мусолини, която също е тип музей, допълни министърът.
 
Не обвинявайте музеите, не те докарват идеологиите, а политиците. Не унищожавайте музеите, обърна се Рашидов към депутатите. И разказа, че е бил против събарянето на мавзолея на Георги Димитров, защото „щях да късам билетчета и Мадам Тюсо щеше да ми изработи поне два”.
 
„От всичко трябва да правим ефект, а историята да не се опитва никой - нито леви, нито десни, да я триете с гума. Защото приликата между крайния комунизъм и крайната демокрация е, че и двете са разрушителни”, размаха пръст към депутатите Рашидов, а залата му отвърна с аплодисменти.
 
„Човек, който не е построил едно нещо, няма право да събори нищо. Аз градя музеи, не затварям и не руша музеи. Това е ваш проблем. Ако искате - закрийте държавата”, завърши министърът на културата.