С изненада прочетохме, че кметът на Добрич се отрича от заявеното в сряда(17 април) желание, да стане член на СДС. Още повече, че инициативата за разговори в посока присъединяване на Йордан Йорданов към СДС, които се водят от няколко месеца, беше негова. Това се посочва в позиция на СДС, изпратена до медиите.

„Йордан Йорданов присъства в морската столица на среща на актива на СДС от областите Варна, Добрич, Шумен и Търговище с кандидатите на партията за евродепутати. На пресконференцията, на която г-н Йордан Йорданов също участваше, в присъствието на регионални и кореспонденти на централни медии, председателят на СДС обяви желанието на кмета на Добрич да стане член на партията, което последният не опроверга в своето изявление пред медиите на същата пресконференция, непосредствено след изказването на председателя на СДС“, посочват от СДС.

ОТ партията заявяват, че смяната на позицията на Йорданов, след по-малко от 24 часа, ги разколебава сериозно в убеждението им,че той е последователен и принципен политик. „СДС вече два пъти декларира подкрепа за него на предстоящите местни избори. Мотивите ни за тази подкрепа бяха, че той е избран от Реформаторския блок, където ядрото бяха партии-членове на ЕНП и това политическо семейство трябва да има своите представители и в местната власт - още повече, че бившите ни партньори от РБ - ДСБ и ДБГ, не се отзоваха на призива на Жозеф Дол за единство и се отдалечиха от формата ЕНП.

В тази ситуация, ние приехме като напълно естествено желанието на Йордан Йорданов да се присъедини към най-старата партия-член на ЕНП, която остана последователна и вярна на политическите си принципи“, заявяват от партията. „СДС няма нужда от подкрепата на кмета на Добрич, но кметът на Добрич има нужда от подкрепата на СДС.Очевидно е обаче,че той още не е готов за нея. Не разбираме отказа от довчерашното му желание да стане член на СДС, но уважаваме решението му да остане в ДБГ. Пожелаваме му успех на местните избори през есента, с подкрепата на неговата партия“, отбелязват от СДС.