На включен микрофон Татяна Дончева раздаде наставления на новата председателка на Народното събрание (НС) Ива Митева как да заглуши гласа на депутатите от коалиция „ГЕРБ-СДС“, пише Трибюн бг.

В парламента стана страшно! ГЕРБ изригна: Мутри вън! Депутати настръхнаха срещу Дончева!

В сила от понеделник в парламента ще бъде въведено строго ограничение на личните обяснения. По този начин ще се намали чувствително времето за изказване на ГЕРБ и СДС.

Плановете за въвеждането на рестрикции станаха ясни в петък случайно.

Новото парламентарно ръководство все още свиква с присъствието на микрофони пред тях и не се усещат, че е добре да бъдат изключвани, ако не взимат думата.

Така на живо беше излъчен любопитен диалог в самия край на заседанието.

По микрофоните се чу как Татяна Дончева, зам.-председател на парламента от „Изправи се! Мутри вън“, наставлява председателката на НС – Ива Митева от „Има такъв народ“.

Иде голяма промяна, шефката на НС посочи от кога...

„До понеделник ще внесем – лично обяснение – един път в заседанието! Никакво такова! Ама не може! Какво е това? Още в понеделник се свършва с това! Личните обяснения – в края на заседанието“, обяснява Дончева на Митева и Кристиан Вигенин от БСП.

„Ама те искаха почивка“, оплаква се Митева, а някой ѝ дава съвет да си спре микрофона.

Сеирите в парламента нямат край

Личните обяснения са стандартна парламентарна практика – те се използват в случаите, когато народен представител се е почувствал лично засегнат.

Междувременно ПР-ът на ГЕРБ Никола Николов написа следното във фейсбук профила си: „Ето ги истинските лица на боркините с мутрите! Вижте как се готвят да затворят устите на народните представитвли!!!“ и сподели видео от диалога.



След поредното прекъсване Митева се върна в залата.